2016-07-18

Clintons vicepresidentkandidat - här är facit

Johan Ingerö tycker/tror att Hillary Clinton kommer välja Cory Booker som vicepresidentkandidat. Han hade tur och gissade rätt om Mike Pence, även om alla säkert inser att Mike Huckabee hade varit ett bättre val (jag kan ju inte rå för att Trump inte fattar bättre). Nåväl, här är min förutsägelse om Clintons val.

När en presidentkandidat ska välja sin vice spelar flera faktorer in, men i huvudsak kokar det ner till två saker. Vill jag ha en person som förstärker en styrka eller kompletterar en svaghet.

När Barack Obama valde Joe Biden kompletterade han en svaghet. Obama hade kort politisk erfarenhet på högsta politiska nivå, Biden hade suttit i senaten sedan 70-talet. Tim Kaine var då guvernör i Virginia och ny på den nationella scenen. Hade Obama valt honom (han var en av finalisterna) hade han valt att förstärka en styrka.


Donald Trump valde också att komplettera. Han tog en stabil, rutinerad, tråkig politiker som spenderat många år i Washington.

Frågan är då vad Hillary Clinton väljer.

Om hon väljer att förstärka så är Tim Kaine ett troligt val. Det hon då förstärker är erfarenhet, statsmannamässighet, seriositet. Åtta år senare är inte Kaine det nya fräscha ansiktet längre som han hade varit om Obama valt honom. Sedan dess har han varit ordförande för demokratiska partiet och senator från 2013. Kaines allra största fördel är att han är från Virginia, en battleground state som han möjligen kan tippa åt Clintons håll.

En annan förstärkare är Tom Vilsack. Stabil och tråkig jordbruksminister under åtta år för Obama och tidigare guvernör i Iowa, en annan delstat Clinton gärna skulle vinna. Han kan möjligen ha fördelen att kunna nå ut lite bättre på landsbygden än Kaine.

Om Clinton istället väljer att komplettera är en möjlighet Elizabeth Warren. Hon skulle utföra en VP-kandidats främsta uppgift - attackera! - med glädje. Hon skulle även bidra med energi till Clintons energilösa kampanj och verkligen mobilisera vänsterflanken i partiet.

Cory Booker skulle också vara en kompletterare. Visserligen med en del politisk erfarenhet, som borgmästare och senator, men ändå ett ganska fräscht ansikte. Ingerö argumenterar väl för honom som vicepresidentkandidat, men jag tror hans önskan att demokraterna var mer som Booker lurar honom. Booker bidrar egentligen inte med en enda väljare till Clinton. Svarta väljare kommer rösta till 95% på Clinton i alla fall och New Jersey är redan hemma. Han är för okänd för att verkligen locka någon annan grupp till partiet.


Den Hillary Clinton borde och kommer att välja är Julian Castro. Bostadsminister hos Obama i ett par år, innan det borgmästare i San Antonio, Texas. Som namnet visar har han latinamerikanskt ursprung (även om familjen bott i USA sedan 1920-talet). 2012 höll han key note-talet på demokraternas konvent.

Det är just hans ursprung som är den främsta anledningen till att Clinton kommer välja honom. Latinos/hispanics är en växande väljargrupp i USA, som senaste valen i ökande grad röstar på demokraterna. Men den kampen är inte avgjord. George W Bush fick 44 procent av latinorösterna 2004. Hade republikanerna valt exempelvis Marco Rubio eller Ted Cruz, eller i framtiden väljer någon med latinobakgrund som presidentkandidat (och samtidigt förändrar en del politik och retorik) så kan den gruppen hamna hos republikanerna.

Om Clinton nominerar Castro till VP-kandidat och han sedan blir vicepresident (och därmed trolig framtida presidentkandidat och inte alls otroligt president) så blir det väldigt svårt för republikanerna att brotta den gruppen ur demokraternas grepp. Med nära hundraprocentigt stöd av svarta väljare och något framtida liknande från latinos så har demokraterna säkrat två mycket viktiga minoritetsgrupper.

På samma sätt kan de grupperna hjälpa Clinton i det här valet - och när motståndaren dessutom är en-mur-mot-Mexico-Trump så kan valet av Castro bli en bra faktor. (Vicepresidentkandidaternas betydelse ska dock inte överdrivas, det påverkar inte så mycket faktiskt.)

Sant är att han är väldigt ung och relativt oerfaren, men tillräckligt smart och slipad för att det inte ska bli någon avgörande nackdel.

Clinton behöver inte någon som gör hennes kampanj ännu stabilare, tråkigare och statsmannamässig, hon behöver lite energi och ett fräscht ansikte. Ett som dessutom kan säkra en väljargrupp för lång tid till demokraterna. Julian Castro blir hennes val.

-------------------
MATHIAS SUNDIN

Inga kommentarer: