Med mindre än en vecka kvar till Republikanernas konvent börjar det nu blir dags för Donald Trump att offentligöra sitt val av kandidat till vice president. Mycket tyder på att offentliggörandet sker imorgon tisdag, under ett kampanjmöte i delstaten Indiana. I så fall är det inte bara möjligt utan rent av troligt att Republikanernas nummer två blir Mike Pence, guvernör i just Indiana.
Mike Pence är ett på alla vis logiskt val för Donald Trump. Han är en mycket erfaren politiker, vilket balanserar det faktum att Trump aldrig innehaft ett offentligt ämbete. Han är tillräckligt konservativ för att åtminstone delvis lugna de delar av partibasen som inte gillar partiets presumtiva kandidat. Samtidigt skulle det inte se ut som ett resonemangsäktenskap, eftersom Pence ganska tidigt accepterade Trumps kandidatur (även om han inledningsvis stödde Ted Cruz). Som guvernör har han erfarenhet av den beslutande makten, och som representanthusledamot i över ett decennium kan han även lagstiftandes konst.
Det senare är rimligen viktigast just nu. Trump är sedan länge van vid att sitta högst upp i en organisation och fatta beslut. Men om maktspelet i Washington vet han rätt lite, och det är han fullt medveten om. Pence skulle, om de väljs, bli en viktig sambandsperson mellan Vita huset och kongressen. Dessutom kommer han från en swing state som Republikanerna antagligen måste vinna. Till sist är Mike Pence ett ganska tråkigt och konventionellt val. Även det är i detta sammanhang positivt. Donald Trump själv levererar själv allt som behövs av ren underhållning och mer därtill.
Det finns ytterligare några namn kvar i diskussionen, men jag tror inte på något av dem.
Newt Gingrich: den tidigare talmannen i representanthuset är känd av de flesta, och skulle tillföra massor av erfarenhet och kompetens till Trumps kampanj. Men han är nästan lika kontroversiell som Trump själv, och jag tvivlar på att hans ego är kompatibelt med att kandidera till, eller vara vice president. Han tillför heller inget i form av elektorer. Hans hemstat Georgia har inte stött en demokratisk presidentkandidat sedan 1992, och om inte Trump helt klappar igenom lär den rösta republikanskt även i år.
Chris Christie: New Jerseys guvernör funkar bra med Trump, men kompenserar inte direkt för några av hans brister. Kommer inte att kunna leverera sin delstat, där han nu stöds av färre än trettio procent. Kan däremot mycket väl bli justitieminister om Trump skulle vinna valet.
Jeff Sessions: senatorn från Alabama är en erfaren lagstiftare som dessutom stött Trump från början, vilket gör honom närmast unik i Washington. Men Alabama är stabilt republikanskt i vilket fall, och han har inget starkt varumärke bland väljare i allmänhet. Dessutom tror jag att Trump helst undviker en medkandidat från djupaste södern, med allt vad det innebär. Han vill nå väljare utanför de mest konservativa kretsarna. Men om Mike Pence av någon anledning inte skulle vilja ha jobbet ligger Sessions förmodligen bra till ändå.
Mike Flynn: den tidigare armégeneralen har under en tid nämnts som tänkbar tvåa under Trump. Men jag förstår faktiskt inte varför. Barack Obama må ha sparkat honom, men han är likafullt en demokrat. Och Republikanerna är tillräckligt skakis inför Trump redan som det är, utan att få en sådan på halsen. Trump är själv en politisk outsider, och behöver rimligen inte hjälp av ännu en sådan. Dock har Flynn nyligen sagt sig vara abortmotståndare, vilket kan tolkas som en signal om att han vill ha utnämningen. Men som sagt, detta är en högoddsare.
Nej, jag ser Mike Pence som det i särklass troligaste alternativet. Det enda som egentligen talar emot honom nu är att han är storfavorit, och Trump brukar gilla att överraska. Men om det inte blir Pence så tror jag inte att det blir någon av de andra fyra heller. I så fall tror jag att Trump väljer att överraska på allvar.
Låt mig avslutningsvis nämna en intressant person som skulle kunna vara något av en bubblare. Tim Scott är närmast intressant per definition, i egenskap av konservativ svart senator från South Carolina. Att välja honom skulle onekligen få huvuden att snurra i motståndarlägret, och även fylla en viktig internpolitisk funktion - Scott står Marco Rubio nära och stödde honom i primärvalen.
Men som sagt, mina pengar är på Pence (höhö).
--------------------------------------
JOHAN INGERÖ
2016-07-11
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar