2016-07-20

Ted Cruz - vad kommer han att säga?

Jag är inte jätteimponerad av de tal som hållits hittills på det republikanska konventet. Vidden av partiets inre stämning speglas, i publikresponsen och i den i många fall uteblivna glädjen (jag tittar på dig, Chris Christie) från talarstolen. Melania Trumps tal syftade, som alla hustru-tal någonsin, till att presentera kandidaten på ett mänskligare sätt för tittarna. Tack vare det troliga plagiatet blev det ett fiasko. Tiffany Trumps hyllning till pappan var inte heller någon höjdare, och kändes inte äkta. Och helt ärligt, vems idé var det att ta upp en från gänget i Duck Dynasti på scen? Det var inte alls lika illa som Clint Eastwood och den tomma stolen 2012, men illa nog.

Ett tal som stack upp var det som hölls av Donald Trump Jr. Han lyckades både med att hylla fadern och leverera några pregnanta policypunkter, till exempelvis sågningen av Dodd Frank-lagen. Han är utan tvivel en bättre talare än Trump Sr. Men det var ändå inte en blivande klassiker i konventhistorien. Inget som kan jämföras med när den konservativa demokraten Zell Miller fullkomligt blåste taket av Republikanernas konvent 2004, för att ta ett exempel.

Men onsdag kväll, amerikansk tid, kommer ett tal som jag har höga förväntningar på. För då kliver Ted Cruz upp på scenen. Cruz och Trump hade något av en bromance i början av primärvalsäsongen, men slogs senare så stickor och strån rök, bland annat med respektive hustru som slagträ. Allt tyder på att Cruz redan jobbar med sin nästa presidentkampanj, och han har inte formellt gett Trump sitt stöd. Därför ska det bli synnerligen intressant att se vad Cruz, som dessutom är en utmärkt talare, tar sig för.

Jag tror att han kommer att välja en ideologisk linje, men ändå med vissa subtila förändringar jämfört med hur han lät under kampanjen. Jag kan tänka mig att Cruz redan nu funderar på hur en eventuell Trump-förlust kommer att beskrivas och förklaras - svagt stöd från minoriteter, till exempel - och redan nu positionera sig som botemedlet. Och i likhet med Ronald Reagan på konventet 1976 kan Cruz tänkas låta bli att över huvud taget nämna den nominerade kandidaten vid namn.

Mitt tips är mycket enkelt: håll ögonen på Ted Cruz.

-----------------------------------
JOHAN INGERÖ

Inga kommentarer: