2019-06-26

And we're baaaack!

Jo, jag vet. Den andra mars 2018 skrev Mathias Sundin att denna blogg skulle upphöra. Och sedan dess har den varit tyst med undantag för Mathias kommentar den 26 augusti samma år, med anledning av John McCains död.

Sedan dess har det hänt mycket, både här i Sverige och i amerikansk politik. Mathias har lämnat riksdagen där han satt för Liberalerna och ägnar sig nu bland annat åt sin tankesmedja Warp Institute. Johan Ingerö har lämnat Timbro och är nu tillbaka i partipolitiken och i Kristdemokraternas partiledarstab.

I USA händer det såklart ännu mer. Donald Trump har varit president i två och ett halvt år. Ett rekordstort startfält av hoppfulla, mer eller mindre sannolika, demokrater tävlar om att ställas mot honom i november 2020.

Amerikansk politik är inget om inte beroendeframkallande. Så tidigare idag messade Johan till Mathias:

"Du, med alla debatter och annat som händer nu...jag börjar sakna bloggen."

"Mmm, samma här faktiskt...."

So here we are.

I natt möts några av demokrat-kandidaterna i den första primärvalsdebatten. Och imorgon natt möts resten av dem. (Ja, de är alldeles för många för att få plats i en debatt. Men förhoppningsvis tunnas fältet ut redan före Iowa och New Hampshire.)

Barack Obamas vice president och den mångårige senatorn Joe Biden leder tydligt, med senatorerna Bernie Sanders och Elizabeth Warren som huvudsakliga konkurrenter. Men det är väldigt lång tid kvar och många av kandidaterna är väldigt okända för gemene amerikan. Så de tidiga debatterna kan flytta om siffrorna rejält. En bra oneliner kan förändra läget rejält, liksom förstås en dålig sådan.

Båda partierna är i ett transformativt skede. Republikanerna, vars ledande företrädare mycket motvilligt accepterade Donald Trump som sin banérförare 2016, är numera i allt väsentligt Donald Trumps parti. Han stöds av över 90 procent av de egna väljarna, en väldigt hög siffra. Samtidigt är han såklart mer avskydd än någonsin inom Demokraterna, som dessutom utkämpar en liknande internstrid som Republikanerna gjorde 2015-2016. På ena sidan finns det gamla gardet av relativt pragmatiska socialliberaler som Biden, Chuck Schumer med flera. Och på den andra sidan finns radikala förmågor med tydlig vänsterprofil, som Bernie Sanders och de nya kongressledamöterna Alexandra Ocasio-Cortez och Ilhan Omar.

Det finns således massor att säga och skriva om den långa och stenhårda selektionsprocess som kulminerar med nästa års presidentval. Hur mycket vi hinner skriva är en öppen fråga. Båda har mycket att göra redan som det är. Men förhoppningsvis kommer vi båda att hinna göra vad vi brukade göra. Ge er analyser och prognoser som de traditionella medierna missar.

Vi har båda följt amerikansk politik länge. Vi har läst oräkneliga böcker om amerikansk historia och politik. Vi har varit i New Hampshire under primärvalen och träffat åtskilliga av USA:s politiska tungviktare. Vi upplevde Donald Trumps valmöten live, långt innan de flesta trodde att han en dag skulle husera i Ovala Rummet. Vi tror, kort sagt, att vi har en del att tillföra rapporteringen om politiken i detta härliga land som svenskar både beundrar och förfasar sig över.

Och det kommer vi att göra här, i mån av tid. Som alltid mer som analytiker än som debattörer, men samtidigt från våra skilda politiska perspektiv. Förhoppningsvis blir ni både roade och upplysta.

Nu börjar den vilda jakten på presidentskapet!


-----------------------------------
MATHIAS SUNDIN
JOHAN INGERÖ