2016-10-31

Vad betyder egentligen FBI:s fortsatta utredning för Clinton?

En och en halv vecka innan valet får vi reda på att FBI har skickat ett brev till kongressen där de säger att de åter öppnar utredningen in i Clintons fall med den privata email-servern. Alla demokrater håller andan för att se hur, om alls, det här kommer att påverka valet den 8 november. Vad vet vi än så länge?

Först och främst är vi inte ens säkra att de möjliga nya bevisen som kommit fram ens innehåller mejl som kommer från Clinton. I Anthony Weiners nya skandal (som denna gång involverar en 15-åring och sexting) har FBI beslagtagit en laptop från Weiners snart ex-fru, Huma Abedin, som har jobbat med Clinton sedan mitten på 90-talet.

Det här är såklart inte bra för Clinton. Oavsett hur man än vrider och vänder på det, även om det i nuläget inte finns något bevis på att hon ens är nämnd i dessa mejl, så ser det inte bra ut. Frågan är om det spelar någon roll för väljarna, eller om båda kandidaterna har lyckats konsolidera sin bas till en sådan grad att detta inte kommer att ta något från Clinton?

Nuvarande sammanställningar av opinionsundersökningar indikerar att det är just det senaste som håller på att hända. Trots att Trump har klättrat uppåt i undersökningarna den senaste veckan eller så finns det inget som indikerar att den nya informationen om Clintons e-postserver skulle ha någon som helst påverkan. Det är snarare en trend uppåt för Trump just nu som mest troligt inte har att göra med FBI eller några mejl.

Troligtvis kommer den här överraskningen inte att ha någon större påverkan på valresultatet, men det här problemet med Clintons e-postserver kommer att bestå långt efter den 8 november.

------------------
LINNEA SANDSTRÖM LANGE

Inga kommentarer: