2016-11-08

Delstaterna som (troligen) avgör presidentvalet

Läget nu på valdagen är väldigt osäkert. Båda kandidaterna verkar ha en god chans att vinna, men det kan också lätt trilla över i en storseger för Hillary Clinton. Storseger för Donald Trump är inte uteslutet, men mindre troligt. Låt oss gå igenom förutsättningar och vilka delstater som ser ut att avgöra.

Som utgångspunkt tar vi RealClearPolitics genomsnitt av opinionsmätningar i delstaterna, men låt oss först titta snabbt på genomsnittet för hela landet. Där har det under flera dagar legat rätt stadigt på ett över övertag för Clinton med 2%-enheter. I de senaste mätningarna har hon gått lite bättre och snittet är nu 3%-enheters övertag för henne.


Utifrån mätningarna ser Clinton ut att ha 203 säkra elektorsröster (270 behövs för vinst) och Trump 164. Kvar att slåss om är 171 stycken. I 15 av dessa delstater (inklusive ett distrikt i Maine med en röst) är genomsnittet 5% eller mindre. Trots det kan vi nog med hyfsad säkerhet räkna in några i deras respektive kolumner.

Hos Clinton placerar vi Virginia, Michigan, Maine, Colorado och New Mexico. Det ger henne 248 röster. Till Trump ger vi Georgia, Arizona, Ohio och Iowa, vilket blir totalt 215 röster.

Kvar är: Florida, North Carolina, New Hampshire, Maines ena distrikt och Pennsylvania.


Om Clinton vinner Florida vinner hon. Om hon vinner Pennsylvania och vilken annan delstat som helst så vinner hon. Vinner hon North Carolina och Nevada så vinner hon.

Om Trump vinner alla kvarvarande, förutom Pennsylvania så vinner han. En ganska smal väg till segern. Tar han Pennsylvania så öppnar sig dock flera möjligheter. Addera Nevada eller North Carolina och han blir president.

Dessa ovanstående scenarion vilar på att det inte svänger alltför mycket utifrån de senaste mätningarna. Om Ohio hamnar hos Clinton blir det väldigt svårt för Trump att vinna. Om Michigan och/eller Colorado hamnar hos Trump är Clinton i trubbel.

Man kan också se det så här: 
Det är fyra delstater det är riktigt jämnt i; Florida, New Hampshire, North Carolina och Nevada. Om vi utgår från att alla de andra 46 hamnar där genomsnittet nu pekar, så är läget följande:

Vinner Clinton en av dessa fyra blir hon president.
Trump blir president bara om han tar hem alla fyra.1 kommentar:

Unknown sa...

Tack Mathias för en bra och förståelig analys. Det blir en spännande dag/natt.
/Mischa