2016-03-01

Förväntningar inför supertisdagen

Min gissning är att demokraternas primärval i praktiken avgörs ikväll, medan republikanernas tar ett kliv i den riktningen men inte riktigt är över.

DEMOKRATERNA
Hillary Clinton tog en mycket viktig seger i Nevada och följde upp det med en utklassning i South Carolina. Clinton visade i SC att hon har ett mycket starkt stöd hos svarta väljare. Flera av delstaterna som röstar i natt har stora svarta grupper i väljarkåren.

Sanders framgångar lär främst komma i nordöstra USA, där vi har Vermont och Massachusetts (men Clinton leder i mätningarna där). Minnesota är också en delstat han satsar på, där populationen i huvudsak är vit. Colorado kan också hamna i Sanders kolumn. Om han får några framgångar i Södern är det Oklahoma som ligger bäst till.

Jag tror inte Sanders hoppar av efter i natt. Han har alldeles för mycket pengar och stöd för det och han vill fortsätta få ut sitt budskap. Men att han skulle kunna återta initiativet och faktiskt vinna nomineringen kommer inte ske, om han inte presterar väldigt mycket över förväntningarna i natt.

REPUBLIKANERNA
Det mesta tyder på att Donald Trump kommer vinna 11 av 12 delstater i natt. (Ted Cruz ser ut att ha en god chans att vinna hemmastaten Texas.)

Då blir han såklart en ännu större favorit att vinna nomineringen, men racet är inte helt över för det. Eftersom ingen av delstaterna som röstar på supertisdagen är winner take all (om man inte kommer över 50% av rösterna) så är det verkligt intressanta att studera hur stor Trumps seger blir.

Hur delstaterna fördelar delegater är krångligt och olika för dem allihopa, men i sammanfattning kan man säga att det är viktigt för Rubio (och Cruz) att uppnå följande:

1) Att Trump inte når över 50%.
2) Att komma topp tre (vilket innebär att du är med och delar både på delegater som fördelas för hela delstaten).
3) Att komma minst tvåa i så många distrikt som möjligt, där oftast ettan och tvåan delar på delegaterna.
4) Att avståndet till Trump inte är för stort, typ 10-12 procent i snitt.

Om Rubio uppnår ovanstående så torde Trumps delegatledning inte blir alltför stor, kanske 100-150 stycken.

Men vi ska inte lura oss själva. Vad jag skissar på är hur Rubio ska ha ens den minsta chans att ta hem detta. Avgörandet kommer sedan den 15 mars, då Florida, Illinois och Ohio röstar. Då måste han börja vinna delstater, annars är det verkligen kört.

Vi ska inte glömma bort Ted Cruz. Det krävs inte mycket bättre siffror än nuvarande mätningar för att han ska ta flera andraplatser från Rubio och har som sagt en god chans att vinna Texas.

FiveThirtyEight har bra genomgångar av delstaterna för republikanerna och demokraterna. TheFix har en utmärkt genomgång av hur delstaterna fördelar delegaterna. Där kan ni också testa olika resultat och få ett hum om hur delegaterna faller ut vid olika resultat.

SVENSK MEDIA
Ni kan se flera av amerikanskpolitik.ses skribenter i svenska media ikväll och imorgon. Jag själv är med i TV4 och Expressen TV ikväll och Aftonbladet TV, P1 Morgon och SVT imorgon bitti. Jag vet också att både Johan Ingerö och Elizabeth Walentin är hetluften. Säkert någon mer också.

-----------------
MATHIAS SUNDIN - i spänd förväntan!

Inga kommentarer: