2016-03-03

Är det över nu?

Supertisdagen innebar flest segrar för Donald Trump och Hillary Clinton. Dessutom lyckades inte Marco Rubio (eller någon annan) ta sig in i positionen som den ende verklige utmanaren till Trump. Är det över nu? JA - och NEJ.

JA
Hillary Clinton vann sju delstater och har nu 596 delegater, eller 1052 om vi räknar in superdelegater (som kan ändra sig) mot Bernie Sanders 407. En ledning med över 600 delegater totalt.

Clinton är urstark hos svarta väljare, vilket gav henne flera av storsegrarna i Södern. Sanders gör hittills bara bra i från sig i mindre delstater där andelen svarta väljare är under 10%. Med tanke på att andelen svarta väljare utgör cirka 20% av primärvalsväljarkåren så innebär det problem för honom. Clinton vann också stort (+42%) i gruppen hispanics. Utan dessa minoriteter vinner man inte en demokratisk nominering.

Donald Trump sopade hem sju delstater och hade dessutom tur genom att ingen motståndare seglade upp som självklar tvåa. Ted Cruz tog visserligen hem tre delstater och slutade tvåa i några andra, men hakade inte av Marco Rubio, som vann Minnesota och också tog några andraplatser. John Kasich borde visserligen ha hoppat av efter South Carolina, men utifrån hans perspektiv gjorde han bra ifrån sig genom starka siffror i Massachusetts och Vermont.

Nu kastade Ben Carson till slut in handduken, men i övrigt så fortsätter Trump att ha tre motståndare som delar på väljarna.

Trump har också visat styrka genom att vinna i nordost, i syd och i väst och går starkt i flera olika väljargrupper. Inget tyder på att någon motståndare klarar att ändra detta.

NEJ
Hillary Clintons ledning av delegater, undantaget superdelegater, är knappt två hundra. Det är inte mycket med tanke på att det finns 4765 och de flesta ännu inte fördelats. Sanders visade att han kan vinna och dessutom vinna flera delstater. Det blev inte på något sätt ett storslam på supertisdagen för Clinton. Även om minoriteter är en viktig väljargrupp, är vita väljare den största och viktigaste, där visar Sanders styrka. Kan han hitta ett sätt att bryta bort bara en bit av minoriteterna från Clinton så är det match igen.

Sanders är dessutom mycket välfinansierad. Han drog in cirka 10 miljoner dollar mer i februari (40 mot 30) vilket gör att han kan tvinga Clinton på defensiven och spela i flera delstater än vad hon kan.

Donald Trump har inte lyckats öka andelen som röstar på honom, trots att flera motståndare hoppat av. I de fyra första delstaterna fick han 33% av rösterna, på supertisdagen 34%. Hans delegatledning är heller inte så mycket att vara kaxig över, 319 mot Cruz 226. På supertisdagen drog han bara från Cruz med 49 delegater.

Bill Clinton förlorade elva av de tolv första primärvalen 1992, men vann ändå till slut. Det är med andra ord inte omöjligt för någon att samla 40% av väljarna och därmed vrida detta ur Trumps händer (som sägs vara små). Särskilt inte med tanke på att det snart blir winner takes all i de flesta delstater.

---------------
MATHIAS SUNDIN

Inga kommentarer: