2016-02-26

Full attack mot Trump - republikanernas tionde debatt

Mina omdömen om kandidaterna och den tionde republikanska debatten.

MARCO RUBIO
Innan debatten skrev jag på Twitter att Marco Rubio var tvungen att både slå en homerun OCH knocka Donald Trump om inte detta race i praktiken skulle vara över den 1 mars, på supertisdagen. Detta efter en mätning som visade Trump med en 44-28% ledning över Rubio i FLORIDA.

Rubio gjorde väldigt bra ifrån sig i debatten. För första gången blev Trump förödmjukad och förlöjligad på ett liknande sätt som Rubio själv blev i New Hampshire mot Chris Christie. Det blev också uppenbart vilken total noll koll Trump har på någon sakfråga. I detta fall vad han skulle ersätta Obamacare med. Se själva.Även i övrigt och i flera andra omgångar med Trump var Rubio bra. Om det räcker för att stoppa Trump? Well...

Vad jag tror Rubio insats leder till är att rörelsen i kampanjen från ett tremannarace till ett tvåmannarace fortsätter. Rubio har fått tonvis med etablissemangsstöd och gissningsvis kunnat fylla på kampanjkassan rätt ordentligt. Jag är emellertid allt mer skeptiskt till om det kommer räcka för att i tid få detta till ett tvåmannarace (vilket i sig inte behöver stoppa Trump, men är en enda chansen att göra det).

DONALD TRUMP
Han hade då och då svårt att försvara sig, men oftast gör han det riktigt skickligt. Att han inte har koll på sakfrågor är inget som chockar någon väljare. Inte heller att han gjort en del skumma eller halvskumma affärer, anlitat illegala invandrare och allt det andra som Rubio och Cruz vräkte över honom i debatten.

Den hårda kärna av 30-35% väljare som stödjer honom tror jag inte rubbas en millimeter av detta. Däremot kan det bidra till att hålla tillbaka hans ökning över det. I Nevada vann han med 46% och i flera mätningar från andra delstater ligger han nu kring dessa siffror också. Kanske - kanske - kan dessa siffror pressas tillbaka.

Om nu Rubio behövde knocka honom och vi fortsätter den boxningsliknelsen, så blev han inte knockad. Rubio fick ett tag upp honom i ett hörn och träffade några tunga kroppslag och kanske ett hyfsat på hakan. Men Trump svingar alltid vilt tillbaka och träffar rätt ofta.

För att få in en knock på Trump hade Rubio - eller någon annan - behövt få honom att fullständigt tappa fattningen på ett sätt som ingen väljare sätt förut. Medarbetare vittnar om ett "nuclear temper". En sådan explosion skulle kunna skaka om väljarkåren. Men något sådant såg vi inte alls. Trump klarade sig istället riktigt bra, särskilt med tanke på vilken kanonad av attacker han fick utstå.

TED CRUZ
Hans insats speglade perfekt hans kampanj just nu. Det går inte dåligt, men inte bra heller. Även han gav sig gång på gång på Trump och klarade sig bra i dessa omgångar, men landade inte några riktigt tunga slag och fick inte på egen hand fram något som verkligen lyfter kampanjen.

Samtidigt var det alltså inget dåligt framträdande, utan just rätt bra. Ser vi till Rubio och republikanska racet så skulle han behöva ha gjort riktigt dåligt ifrån sig för att utvecklingen mot ett tvåmannarace skulle gå snabbare.

JOHN KASICH
En stabil insats och han har börjat hitta sitt budskap nu. Han ger sig inte in i de andras fighter, visar gång på gång hur han skulle lösa de problem som lyfts fram i debatten och inte alls lika svamlig som tidigare debatter.

Insatsen kommer emellertid inte förändra något av läget för hans kampanj. Den tuffar på och ingenting tyder på att han kommer vinna nomineringen.

BEN CARSON
Det är högst oklart varför han är kvar i racet, och debattens moderatorer agerade som om han inte var med. Så få frågor riktades till honom att han efter nästan två timmar utbrast: "Could someone please attack me!"


Här kan ni se debatten:

----------------

MATHIAS SUNDIN, på svensk mark men med amerikansk klocka i kroppen.

1 kommentar:

Unknown sa...

Svaret på din fråga om Ben carson är att han som flera andra före honom (Huckabee, Santorum,cain) aldrig haft för avsikt att bli USA:s näste president. Att delta i den republikanska nomineringsprocessen brukar leda till välavlönade gig som föredragshållare,radiopratare,och programledare i kanaler som Fox och MSNBC.
Det hela är egentligen en scam och så här går det till

Kandidat A skriver en eller två böcker om konservativa republikanska ideal eller om Ronald Reagan. Det är högst troligt att böckerna är spökskrivna enligt mig men vem vet förutom författaren och dennes förlag.
Steg två är sedan att tillkännage sin kandidatur och bilda en Super PAC. Denna Super PAC köper upp ett stort antal av böckerna ifrån förlaget och delar ut dessa till varenda kamnpanjdonator och åskådare i de otaligt många "Political Rallies" som kandidat A förväntas genomföra.

Boken kommer nu att snabbt hamna i New York Times Bestseller lista och på varenda löpsedel i kandidat A:s delstat vilket i sin tur leder till exceptionellt många bidrag ifrån företag och välavlönade i delstaten och sannolikt även framtida uppdrag som föredragshållare,programledare,styrelsemedlem osv på nationell nivå. Alla dessa nya pengar hamnar i kandidatens Super PAC och används för att anlita kampanjbidrags-proffs och till att köpa reklamplatser på bästa sändningstid i tv. En del av pengarna används även för att berika kandidat A och hans närmsta. När Kandidat A till slut med stor sorg i rösten tillkännager att han/hon inte längre kandiderar så haglar erbjudanden om jobb in.

Ben Carson själv har redan dragit in över 150miljoner kronor på detta vis och har inga planer på att dra sig riktigt än. Mick Huckabee är idag programledare,radiotalare,flitig föreläsare med höga arvoden mm. och är god för 40milj kronor. Sarah Palin drog sig ur den förra nomineringsprocessen när hon erbjudits ett jobb som programledare och radiotalare. Hon är god för 200milj kronor.


Källa på det,undrar ni säkert?
Ben Carson bekräftar i stort sett det jag skrivit ovan här
http://gawker.com/ben-carson-is-not-about-to-quit-his-job-as-a-candidate-1761951583