2016-02-02

Vilka valde vem?

När Iowas väljare röstade fick vi nu se vilka väljare som valde vilken kandidat. De tre toppkandidaterna når olika väljargrupper, vilket gör att detta kan bli en långdragen strid.

Donald Trumps väljare är som vi trodde: Lågutbildade, från landsbygden, rätt arga och framförallt motiverade av migrationsfrågan. Men, de är inte särskilt konservativa. Trump gjorde bäst ifrån sig hos de som kallar sig moderates. 

Om vi adderar det faktum att han också gick bäst i gruppen som röstade i Iowas caucus för första gången, så är det en del nya väljare han lockat till partiet. Hans väljare är alltså inte i huvudsak hämtade ur den vanliga gruppen republikanska väljare.

Den konservativa kandidaten är Ted Cruz, han vinner överlägset gruppen "very conservative". Cruz tar också hem, om än inte lika överlägset, gruppen evangelikala kristna. Hans väljare har röstat i caucuset tidigare. Det är väljarna som valde Mike Huckabee 2008 och Rick Santorum 2012 som nu gav segern till Cruz.

Marco Rubio samlade de med högst utbildning och som beskriver sig som "somewhat conservative".

Vi tar dessa väljargrupper och tittar framåt mot New Hampshire och South Carolina. NH är känt för att många oberoende och moderates röstar i primärvalen. Ett plus för Trump. Samtidigt är det fler välutbildade väljare än Iowa. Ett plus för Rubio. Värt att notera är att Rubio också presterar rätt bra hos moderats. Med tanke på Trumps stora ledning (över 20%) så borde han ha en god chans att vinna New Hampshire och Marco Rubio är favorit för andraplatsen. Ted Cruz kommer sannolikt inte satsa så hårt på NH och istället ägna mesta tiden åt tredje delstaten att rösta.

I South Carolina är väljarkåren uppdelad tämligen likvärdigt i de tre ovanstående grupperna: 32% moderats, 32% somewhat conservative och 28% very conservative evangelicals. Det kan med andra ord bli väldigt jämnt även i South Carolina.

Om utfallet blir som ovan kan vi även efter South Carolina har tre starka kandidater som kan utkämpa en strid långt under våren.

En faktor vi vet lite om är hur de andra kandidaterna gör. Mike Huckabee har hoppat av, vilket är ett litet plus för Cruz. Ben Carson gjorde däremot rätt bra ifrån sig i Iowa och är han kvar kommer han dessa väljare inte gå till Cruz väljare, vilket sannolikt är deras andrahandsval. Försvinner någon av Bush, Kasich, Fiorina och Christie efter NH gynnar det troligen Rubio. Frågan är vad Trump ska hämta nya väljare? Han känns inte som en tydlig andrahandskandidat för någon större väljargrupp.

--------------------------
MATHIAS SUNDIN, som snart åker till New Hampshire och därefter till South Carolina. Yay!

Inga kommentarer: