2016-02-03

ÖVERLEVER RUBIO?

De närmsta veckorna blir mycket viktiga för republikanen Marco Rubio. Hans överraskande starka tredjeplats i Iowa gör att han ligger bra till att bli etablissemangets motkandidat till Donald Trump och Ted Cruz. Det är en intressant utveckling eftersom det för bara någon vecka sedan verkade som att många i det bredare etablissemanget började närma sig Trump medan den intellektuella högern kring exempelvis National Review närmare sig Cruz.

Om Rubio blir tvåa nästa vecka i New Hampshire eller åtminstone tydligt besegrar Bush, Christie och Kasich kan vi nog räkna med att åtminstone någon av dessa senare kandidater drar sig ur och de flesta av deras väljare kommer då att gå till Rubio. En stark andraplats kan även ge Rubio goda möjligheter att vinna i South Carolina, åtminstone om både Trump och Cruz fortsätter att dela upp ”antietablissemangsrösterna” mellan sig.

Cruz har starka skäl till att försöka stoppa Rubio och kommer förmodligen att rikta de mesta av sina attacker åt det hållet under den närmsta tiden. Rubio är tillräckligt långt åt höger för att kunna besegra Cruz, eller Trump, i längden medan Bush/Christie/Kasich är mer ofarliga. De tre senare kommer också att göra allt för att stoppa Rubio eftersom hans framgångar gör det svårare för dem att bli etablissemangskandidaten. Bush har fått mycket kritik för att hans Super-PAC (fristående insamlings- och kampanjkommitté) har ägnat så mycket pengar åt att angripa Rubio men inget talar för att den kommer att sluta med det.

Många republikanska ledare hoppas att Rubio ska lyckas då han, vid sidan av John Kasich, förmodligen är den republikan som har störst chans att besegra Hillary Clinton i höst. Även om jag tror att Kasich är en starkare kandidat då tror jag att hans möjligheter att bli nominerad är mycket mindre än Rubios. Rubios största risk är om han blir en ”Scott Walker” som inte är tillräckligt moderat för att bli förstahandsval för de mer sekulära republikaner som finns på östkusten (inte minst i New Hampshire) men inte är tillräckligt höger för att locka väljare från Trump och Cruz. I Iowa visade han dock att han kunde klara av den balansgången. Frågan är dock om han kommer att överleva de närmsta dagarnas angrepp från Cruz och de tre etablissemangskandidaterna. Om han gör det tror jag att han har goda chanser att vinna nomineringen.

Carl Melin

Inga kommentarer: