2016-02-10

Vad händer efter New Hampshire?

Sanders besegrade Hillary Clinton med över tjugo procentenheter. Bland republikanerna vann Donald Trump stort med John Kasich som tydlig tvåa. Dessutom lyckades både Ted Cruz och Jeb Bush kommer före Marco Rubio som blev femma. Chris Christie hamnade på sjätte plats.

För det republikanska etablissemanget var resultatet i New Hampshire sämsta tänkbara, bortsett från om Chris Christie hade kommit före Marco Rubio. Endast en etablissemangskandidat, Christie, ser ut att dra sig ur och både Kasich och Bush har fått ny vind i seglen. Samtidigt hamnade Rubio, som förmodligen är den som har störst chans att ena partiet och samtidigt vara valbar i november, på en förnedrande femteplats. Att han skadade sig själv ordentligt i lördagens debatt var uppenbart och jag tippade att han skulle hamna efter både Kasich och Cruz. Men att han också hamnade efter Bush var en överraskning.

h Nästa primärval är i South Carolina. Historiskt är det en delstat som hjälpt etablissemanget samtidigt som det är en delstat där högerpopulism ofta varit framgångsrik. För fyra år sedan vann Newt Gingrich före Mitt Romney medan Rick Santorum hamnade på tredje plats. Min gissning är att Trump vinner de flesta av Gingrichs röster medan Cruz vinner de flesta av Santorums. De väljare som röstade på Romney 2012 kommer förmodligen att fördelas mellan framförallt Rubio och Bush. Jag har mycket svårt att tro att Kasich kommer att slå sig in bland de tre i topp i South Carolina. I New Hampshire gynnades han av att det finns många mittenorienterade republikaner och av att många oberoende väljare hade möjligt att rösta i republikanernas primärval.

Att Bernard Sanders skulle vinna stort över New Hampshire var ingen överraskning men däremot att segern skulle bli så stor. Det talar för att den demokratiska primärvalsstriden kommer att dra ut på tiden och det kommer att göra det svårare för Hillary Clinton att positionera sig inför november. Jag tror fortfarande att Clinton till sist kommer att gå segrande ur striden men jag är inte lika bergfast säker som jag har varit tidigare. Det mesta talar dock för att hon kommer att vinna i South Carolina. Det baserar jag på Clintons historiskt starka stöd hos vita sydstatsdemokrater och bland afroamerikaner. Skulle däremot, mot förmodan, Sanders vinna i South Carolina ser jag framför mig nya rop på att Joe Biden eller kanske John Kerry ska ge sig in i primärvalsstriden.

Carl Melin

Inga kommentarer: