2016-02-09

Saker att hålla koll på i New Hampshire

I kväll, svensk tid, öppnar vallokalerna i New Hampshire dit väljare över delstaten kommer att gå för att rösta fram sin favoritkandidat inom de respektive partierna. New Hampshire har en lång och stolt historia som den första primärvalsstaten. I New Hampshire bestämmer sig många väljare inte förrän i sista minuten, vilket gör det intressant att följa.

Såhär ser opinionsundersökningarna ut just nu:


På republikanernas sida kommer det att vara absolut kritiskt hur etablissemangskandidaterna gör ifrån sig. De stora kandidaterna att hålla koll på just nu är alltså John Kasich, Chris Christie, Jeb Bush och Marco Rubio. 

Rubios kampanj hade mycket energi med sig ut ur Iowa, men snubblade i debatten där Chris Christie tryckte dit honom ordentligt.


Utav alla kandidater är Rubio den som de andra måste slå för att lyckas hävda sig själva som den främsta etablissemangskandidaten. Han är också den enda som förmodligen skulle kunna klara sig med att göra sämre ifrån sig än förväntat. Om Kasich, Bush eller Christie gör dåligt ifrån sig kommer de att få en ännu större press på sig att hoppa av.

Dock får Rubio inte göra alltför dåligt från sig då hans tabbe under debatten har gjort att han har spenderat en del av sitt politiska kapital. Om han riktigt floppar i New Hampshire kommer folk att börja ifrågasätta ännu mer om han verkligen är redo att bli president, och det är inte bra för en förstagångssenator. 

Trump satsar högt på att vinna i New Hampshire, vilket han ser ut att kunna göra. Han kom ut lite blåslagen ur Iowa, och har nu förlorat en del av vinden i seglet. Han måste nästan vinna för att kunna fortsätta på ett bra spår. Utan en vinst i New Hampshire har han alltså underpresterat i de två första staterna då han var en av favoritkandidaterna att vinna i båda.

Ted Cruz gjorde relativt bra ifrån sig i Iowa och bars till seger främst av kristna och starkt konservativa väljare. Han förväntas inte att göra lika bra ifrån sig i en moderat stat som New Hampshire, men om han mot förmodan lyckas med detta kan det stärka hans argument att han kan ena de olika koalitionerna inom det republikanska partiet och vinna inte bara nomineringen utan också presidentvalet. Han är nog den som kan överleva att ta mest stryk i New Hampshire utan att det gör någon större skada på hans kampanj.

På den demokratiska sidan är det så gott som oavgjort. Även om vi inte gillar att säga att ett val redan är avgjort då man inte vet vad som kan hända med de som indikerar att de inte har bestämt sig eller kan ändra sig på valdagen verkar det inte som att det finns någon väg till vinst för Hillary Clinton i New Hampshire. Bernie Sanders förväntas ta hem segern med en stor marginal. 

Det Clinton kan hoppas på är att hon förlorar med en mindre marginal än väntat. New Hampshire är väldigt likt Iowa i sin demografiska konstruktion med sina vita väljare på landsbygden, och staten är därmed riggad till Sanders fördel. Clinton har knackat på dörrar, mött väljare och kampanjat med stor energi i New Hampshire. Lyckas hon få ner marginalen till under 10% kommer hon att kunna hävda att det är en slags seger. Det är därför svårt för Sanders att hävda att han vann en stor vinst, även om marginalerna tyder på det, då han är den solklara favoriten i New Hampshire. 

Efter New Hampshire börjar en intressant process då vi går mot Super Tuesday, den 1:a mars. Då kommer vissa kandidater att hoppa av och andra kandidater kommer att framträda som tydliga möjliga val för partierna. Det är då vi kommer att riktigt börja ha koll. 

---------------
LINNEA SANDSTRÖM LANGE & ALEX LANGE

Inga kommentarer: