2016-02-24

Trump Train ångar på

Trump Train kallar Trumps egen kampanj som hashtag för att beskriva fastighetsmiljardärens framfart i politiken. Efter en överlägsen seger i Nevada så är det ingen tvekan om att tåget verkligen börjar få upp ångan och blir snart omöjliga att stoppa.


Med 97 procent av rösterna räknade ser Donald Trump ut att få cirka 46 procent av rösterna. Det som tidigare sett ut som ett tak - och som folket i Washington kallat ett hard ceiling - på cirka 35 procent blåses bort.

Även i övrigt är resultatet bra för Donald Trump. Marco Rubio kom visserligen på en förväntad andraplats, men mer än 20 procentenheter efter Trump och bara knappt före Ted Cruz.

Rubio har fått tonvis av etablissemangsstöd sedan andraplatsen i South Carolina. Det är helt avgörande för han ska kunna ge Trump en match i en utdragen fight, men något riktigt momentum i väljarkåren har han inte fått.

Vad han verkligen hade behövt var en klart bättre siffra än Cruz, som just nu har en svagt negativ kurva. Om Rubio tvålat till Cruz hade han tydligt flyttat in i positionen som Trumps ende utmanare och hade kunnat prestera bra under supertisdagen.

Nu skulle det inte förvåna mig om Donald Trump vinner samtliga delstater på supertisdagen. Kanske vinner Cruz sin hemmastat Texas, men i den senaste mätningen (gjord före South Carolina) låg Trump inte långt efter.

Om detta sker, att Trump sopar rent på supertisdagen, ska det ske ett smärre mirakel för att någon (Rubio) ska kunna komma ifatt.

-------------------
MATHIAS SUNDIN, hemma i Sverige igen.

Inga kommentarer: