2016-02-21

Tremannarace - men den fjärde och femte ställer till det

Efter valresultatet i South Carolina är det republikanska racet i praktiken ett tremannarace mellan Donald Trump, Marco Rubio och Ted Cruz. Men den fjärde kandidaten, John Kasich, och den femte, Ben Carson, ställer till det för de två som försöker utmana Trump. I mitten av mars har vi troligen en väldigt bra bild av var det här tar vägen.

Rubio på valvakan i South Carolina, som jag fick nöjet att besöka.
Marco Rubio hade en bra kväll igår, vilket var helt avgörande för hans framtid i primärvalet. Han gick på en mina i New Hampshire, men kom tillbaka, tog andraplatsen knappt före Ted Cruz. Lägg därtill att Jeb Bush hoppar av så frigör det väljare och framförallt pengadonatorer. Rubio tycks ha haft problem att dra in rejält med pengar till kampanjen, det kan - och måste - lossna nu.

Men John Kasich är ett problem för Rubio. Det var han som tog andraplatsen i New Hampshire, som sannolikt hade gått till Rubio om han inte gjort bort sig i debatten. Den andraplatsen gör att han hänger kvar i hopp om att göra bra ifrån sig i Massachusetts och Vermont på supertisdagen 1 mars, Maine 5 mars, Michigan 8 mars och hans hemmastat Ohio 15 mars. Lyckas han inte på supertisdagen hoppar han sannolikt av, men fram till dess håller han väljare borta från framförallt Rubio.

Ung man på Rubios valvaka firar att Bush lämnar racet.
Ted Cruz kampanj fick en hård smäll i och med tredjeplatsen i South Carolina. Efter vinsten i Iowa var detta delstaten han skulle vinna. Gott om evangelikala väljare, men flertalet av dem valde Trump. En vinst i SC hade gett Cruz ett riktigt starkt avsteg mot supertisdagen, som är full av liknande delstater. En framgång där hade satt honom i vinnarhålet. Nu är det svårt att se en riktigt framgångsrik väg framåt för Ted Cruz.

Att Ben Carson märkligt nog hänger kvar i kampanjen trots urusla resultat är också negativt för Cruz. Dessa väljare borde kunna gilla Cruz budskap. Det försvårar ytterligare hans chanser på supertisdagen.

Att Kasich och Carson är kvar och tar väljare från Rubio och Cruz minskar inte bara deras chanser att vinna delstater, det ger också Trump större marginaler när han vinner och ger honom därmed fler delegater. Hans storseger i South Carolina gav honom delstatens alla 50 delegater.

Texas och Florida
1 mars röstar Texas och 15 mars röstar Florida, hemmastater för Cruz respektive Rubio. Om de inte vinner på hemmaplan så finns det sannolikt inte någon framtid för dem i detta primärval. Det räcker såklart inte att bara vinna hemmastaterna, de måste vinna mer än så, men eftersom dessa delstater dels är så stora, dels röstar inom så pass kort tid blir det ett avgörande test för dem.

Kan någon slå Donald Trump?
Utan tvekan är Trump favorit att vinna nomineringen nu. Han har en hård kärna av väljare på 30-35% som verkar omöjliga att rucka på. Det är en oerhörd styrka, jämfört med exempelvis Rubio som tappade hälften av väljarna i New Hampshire på grund av fem dåliga minuter i en debatt.

Avgörande för om någon ska kunna besegra honom är såklart de övriga 65% väljare som inte röstar på Trump. Det snackas här i USA om att Trump har ett tak på 35-40%. Jag är skeptisk till det, men visst är det möjligt för någon annan att samla 45-50% och därmed kunna besegra honom.

Det hänger dock på att det blir ett tvåmannarace. Om Cruz gör dåligt ifrån sig på supertisdagen lägger han nog av och då återstår Rubio, som då verkligen måste börja vinna, samtidigt som Trump inte plockar upp för många av Cruz väljare. Det kan gå, men det blir inte lätt.

----------------
MATHIAS SUNDIN, som nu efter tre veckor i USA med bland annat primärval i New Hampshire och South Carolina, begår sig hemåt Sverige.

Inga kommentarer: