2016-02-21

Clinton kan dra en lättnadens suck efter Nevada

Demokraternas Nevada caucus resulterade i en välbehövd vinst för Hillary Clinton. Hon vann med ungefär 5% över Bernie Sanders, så en klar vinst, men inte en lika stor vinst som hon nog önskade.

Media rapporterar redan att Sanders har vunnit latinamerikanska väljare baserat på en undersökning som gjordes då caucusdeltagarna gick in i lokalerna. Undersökningar av väljare som är på väg in för att delta i ett caucus är dock väldigt opålitliga. Samtidigt vann Clinton med 10% i latinamerikanska distrikt. Då det är möjligt att Sanders ändå vann större delen av totala latinamerikanska väljare är det osannolikt att han har gjort det samtidigt som Clinton har vunnit de distrikten med en så stor marginal. En rad olika teorier på detta har skrivits och det är fortfarande oklart om det är ett fel eller om det ligger något mer intressant bakom det.

Det vi kan se är tre stora mönster.

Det finns en tydlig splittring mellan hur unga och gamla röstar. Unga röstade på Sanders även denna gång, likt Iowa och New Hampshire. I inträdesundersökningen sa 82% av unga väljare i åldern 17-29 att de planerade att rösta på Sanders medan 75% av de 64+ sa att de skulle rösta på Clinton.

Denna splittring är en av de första tydliga mönstren som har visat sig under demokraternas primärvalscykel. Samtidigt är detta inte en alldeles positiv faktor för Sanders. Unga väljare är mindre benägna att faktiskt gå till vallokaler för att rösta och hittills har valdeltagandet varit lägre än 2008 då entusiasmen kring Barack Obama förde honom till en seger. Det är mycket möjligt att den våg av entusiasm som har byggts upp kring Sanders inte är tillräcklig för att bära honom till en slutgiltig nominering av partiet.

Sanders är allra populärast bland vita väljare som lever i obebodda områden. Detta är också ett återkommande tema i valen. Hans popularitet i Iowa och New Hampshire hade mycket att göra med att de staterna är över 90% vita. De län han gjorde bäst ifrån sig i, inklusive Washoe County där Reno ligger, har en stor del vita väljare som lever på rancher. Antalet latinamerikaner som bor där är mycket mindre än området kring Las Vegas. Allt annat i Nevada är i princip öken.

Clinton har ett stort övertag bland afrikan-amerikanska väljare. Samma opålitliga undersökning som visade att Sanders vann bland latinamerikaner visade också ett överväldigande övertag för Clinton bland afrikan-amerikaner. Skillnaden här är att Clinton också vann vissa afrikan-amerikanska distrikt 100% mot 0%.


Clintons övertag bland afrikan-amerikanska väljare är oerhört viktigt för henne i South Carolina där majoriteten av demokratiska väljare 2008 afrikan-amerikaner. Självklart är det mer komplicerat än att säga att alla afrikan-amerikaner kommer att rösta på Clinton i fortsättningen, men det bådar väl för henne att hon kommer ut ur Nevada med ett sådant oerhört övertag i den gruppen. Opinionsundersökningarna en vecka innan South Carolina visar också på ett stort övertag för Clinton.   

Spelplanen har ändrats lite. Staterna som röstar nu är inte alls lika vita och liberala som Iowa och New Hampshire och det kommer vi att märka i resultaten också. South Carolina är nästa delstat att rösta för demokraterna, och det händer nästa lördag.

----------------------
LINNEA SANDSTRÖM LANGE & ALEX LANGE. För analys om republikanernas primärval i South Carolina, se här.

Inga kommentarer: