2016-02-09
Clintons och etablissemangsspöket
Nu återstår mindre än ett dygn innan valet i New Hampshire är avgjort. Vi har tillbringat slutspurten med att kuska runt efter familjen Clinton. Vi började med ett förhållandevis litet och intimt (bara omkring 150 personer) möte på ett hotell med Bill och Chelsea Clinton. Därefter gav vi oss av till den skola vars idrottshall huserade Hillary Clintons valfinal. Och där talade Bill och Chelsea, igen. Talade gjorde även skådespelarparet Ted Danson och Mary Steenburgen, kongressledamoten Joe Kennedy III, New Hampshires guvernör Maggie Hassan och ena senator Jeanne Shaheen.
Det är fullkomligt uppenbart att det som stör hela Clinton-kampanjen nu är väljarnas drift att rösta mot etablissemanget. Alla tal som hållits från dem idag handlar om hur mycket hon har åstadkommit, och hur mycket dugligare hon är än Bernie Sanders när det gäller att leverera det demokratiska väljare vill ha.
Så långt allt väl. Problemet, som jag ser det, är att detta superpolitikergäng påfallande ofta träffar fel toner. Om man nu är orolig för att unga väljare dras till Sanders är det kanske inte helt lyckat att Bill Clinton (som börjar bli rätt knarrig, även om han fortfarande har kvar en hel del av sitt gamla sting) uppmanar publiken att "tala med unga människor" när det sitter en hel del ungdomar i publiken.
En liknande malör skedde i debatten mellan Hillary Clinton och Bernie Sanders, när Clinton försökte slå ned bilden av henne som en etablissemangspolitiker med att fråga vad som är så etablissemang med att försöka bli den första kvinnliga presidenten. Det finns rimligen ingen motsättning, och genom att påstå det så förvärrar hon ju bara bilden av henne som falsk. Kvinna eller inte så är hon det demokratiska partiets oomstridda drottning, före detta utrikesminister, senator, första dam, författare, styrelseledamot...osv, osv, osv.
Hon kommer inte undan det faktum att hon hör till landets absoluta elit. Så varför inte omfamna det istället? "Ja, jag är etablerad. Vet ni hur man blir det? Genom att leverera. Genom att ge väljare, aktivister, andra politiker och bidragsgivare gott om skäl att fortsätta stödja en. Det Sanders pratar om ordnar jag. Jag föddes inte med mina titlar, jag vann dem i de politiska strider ni ville att jag skulle ta."
Mycket tyder på att Bernie Sanders vinner New Hampshire. Om segern inte blir för stor är det förmodligen inte ett problem. I de delstater som kommer härnäst är Clinton bättre rustad än vad han är. Men skulle Sanders vinna stort kan fartvinden blåsa hela vägen till andra delstater. Men då måste rimligen även granskningen av Sanders bli betydligt tuffare än vad den varit hittills.
Vinst eller förlust, Clinton-maskinen kommer att rulla på ett bra tag till.
--------------------------
JOHAN INGERÖ
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar