2016-02-08

Observationer från New Hampshire

Det här är mitt tredje primärval på plats i New Hampshire. Tidigare har jag varit här 2008 och 2012. Det är väldigt roligt eftersom man upplever sådant som är omöjligt från tv-soffan eller media. Här är några observationer.


Bernie Sanders och Jeb Bush har haft de mest välorganiserade eventen. Båda två hade gott om personal, inklusive parkeringsvakter och bussar som körde oss trehundra meter (skönt att slippa gå!), när det inte gick att parkera precis bredvid lokalen.


Jeb Bush är verkligen ingen naturlig kampanjare. Hans stump speech är forcerat, pratar snabbt och med hög röst, som för att sätta kraft bakom orden, men i 10 minuter i sträck blir det inte bra. I interaktion med väljare är han också lite weird. En mamma berättar att hennes son, som sitter bredvid henne, har cancer och undrar vad han tänker göra för cancerforskningen. Bush uppmärksammar inte sonen (som gråter!) och börjar snabbt prata om rymdprogrammet och därifrån gå till cancerforskning och avslutar med: "I wish you and your son well." Bill Clinton eller Mike Huckabee hade kramat grabben.


En som är en naturlig kampanjare är Marco Rubio. Johan Ingerö beskrev det utförligt i ett tidigare inlägg, men jag måste kommentera det också för det är bättre än något jag sett tidigare. Mike Huckabee var/är helt fenomenal på detta, men i fallet Rubio hann vi studera honom under 45 minuter innan vi själva kom fram och fick del av The Rubio Treatment.
Framförallt observerade jag att han pratade med alla. Andra kandidater säger hej, tar en bild och så är det klart. Rubio frågade eller kommenterade något med personen. En keps med ett football-lag, var man är i från, ett sött barn. Sen, det snyggaste av allt. När bilden var tagen och personerna var på väg därifrån, sa han ytterligare något. Det tog kanske fem sekunder till av hans tid (vilket blir mycket när 400 personer står i kö) men det visade varje person att han var intresserad av just dem. Briljant!


Chris Christie känns som en Soprano. Han hade självfallet en meet-n-greet in en pizzeria. Vi skojade innan om att kusin Tony skulle vara med. Tametusan, om det inte kliver in en kille i kostym, med backslick och typiskt maffiautseende - som heter just Tony!

Utanför Donald Trumps event stod några personer med skyltar och protesterade mot Trump och att särintressen är de som verkligen styr USA. Inne på eventet stod Donald Trump och sa att det är särintressen som verkligen styr USA.


Vad sysslar Jim Gilmore med? Jag har inget emot kandidater som kampanjar trots att de har extremt liten chans att vinna. Men med Jim Gilmore undrar jag verkligen hur det står till där uppe. Vi var på ett event med honom i en vapenaffär. Det är lite drygt 10 personer där. När han ser oss skiner han upp, för att tror vi är lokalbefolkning. När han får reda på att vi är från Sverige blir han besviken och frågar högt om detta är FN:s generalförsamling, eftersom det också var danskar, holländare och engelsmän där.
Han skjuter sedan på skjutbanan (väldigt dåligt) och spenderar två timmar på detta ställe - utan väljare och utan lokal media! När Johan ber om ett foto ihop med honom frågar han ifall han får Johans röst...
Igår såg jag i kalendern att han hade ett kampanjevent - ett meet-n-greet- klockan sju på kvällen. Vd är konstigt med det? Inget, förutom att Super Bowl spelas då!


---------------------
MATHIAS SUNDIN, nu på väg för att lyssna på Bill Clinton.

Inga kommentarer: