2015-09-17

Vinnare och förlorare i andra debatten

VINNARE


Carly Fiorina
Jag skrev inför debatten att bataljen mellan Donald Trump och Carly Fiorina skulle bli intressant, eftersom hon är den enda kandidat som munhuggits med honom utan att förlora på det.

Besvikelsen var därför stor när Fiorina precis i början duckade och undvek att kritisera Trump, trots en sådan fråga. Men det var enda gången hon duckade.

Den uppenbara frågan om Trumps kommentar om hennes ansikte (“Look at that face! Would anyone vote for that? Can you imagine that, the face of our next president?! I mean, she’s a woman, and I’m not supposed to say bad things, but really, folks, come on. Are we serious?”) hanterade hon klockrent.

Trump påstod att det var menat som en kommentar om hennes personlighet. Fiorinas svar var bara kort att alla kvinnor i Amerika förstod precis vad han menade. Sen var hon tyst och applåderna dånade. Trump log fånigt och sa att hon var en vacker kvinna, vilket bara gjorde saken värre.

Hon brottade ner Trump ytterligare någon gång, men hennes främsta framgångar i debatten var nog inte det, utan hennes mycket passionerade attack mot organisationen Planned Parenthood (som jobbar för att hjälpa kvinnor med abort, preventivmedel, etc) som det var en stor kontrovers kring. Det träffade rätt i hjärtat på många evangelikala primärvalsväljare.

Ett annat starkt ögonblick var när hon berättade att hon förlorat en dotter till alkohol- och drogmissbruk, när debatten handlade om marijuana. Addera till det flera starka svar om utrikespolitik och andra policyfrågor, där det låter som hon verkligen vet vad hon snackar om.

Marco Rubio
Fick inte så mycket tid, men är duktig på att använda tillfällena på att berätta sin personliga story och hans familjs bakgrund som invandrare från Kuba. Han låter kunnig och ofta som att han kan se till att saker och ting blir bättre.

Chris Christie
Han var inte på något sätt lysande, men av de kandidater som ligger taskigt till (de flesta förutom Carson och Trump) så stack han ut. Det borde kanske inte kvalificera honom till denna kategori, men är alltid något.

Ben Carson

I första debatten var han tämligen osynlig. I denna mer synlig, men ändå märker man nästan inte honom eftersom han är så lågmäld och försiktig när han pratar. Efter förra debatten har han gått mycket starkt i debatten, så tydligen funkar hans stil. Jag antar att det fortsätter göra det. Han är fortsatt mycket likeable.

FÖRLORARE

Scott Walker
Hans opinionsiffror har fullständigt kollapsat och debatten var en chans att vända eller i alla fall bromsa det. Insatsen i denna debatt torde inte hjälpt honom med det. Frånvarande i långa stycken. Inga riktiga zingers eller starka ögonblick.

Jeb Bush
Han var bättre i tredje timmen (ja, debatten var tre timmar lång!) och hade ett klockrent ögonblick när han erkände att han rökt marijuana och sa att hans mamma inte blev glad nu när han erkände det i tv. Publiken skrattade och det fick honom att kännas som en riktig människa. Ett annat bra tillfälle var när han sa att hans bror, W Bush, hade hållit Amerika säkert, i en debatt med Trump. Det gillade publiken.

I övrigt var han inget vidare. Inte så att han gjorde bort sig i något svar, men han var krånglig i sina beskrivningar och när han skulle få Trump att be om ursäkt för vad han sagt om Bushs fru var han bara lam.

Mike Huckabee och Rand Paul
Inte tabbar, men inte heller något som gör att de sticker ut eller kan vända nedåtgående trender.

TRUMP


Han kräver en egen kategori. Motståndarna hans gav sig på honom, men inte så mycket som jag förväntat mig och osäker på om de verkligen gjorde någon skada. När det kommer till sakfrågor, som utrikespolitik, är han totalt substanslös och det märks, men inte säker att det heller påverkar nu.

Samtidigt som han fick en del stryk så är det i många fall hans frågor eller påståenden som debatteras och det kan svårligen vara dåligt för honom.

Det kommer krävas en betydligt tuffare kanonad för att sänka honom och jag tror de ska rikta in sig på hans styrkor, vilket är att han är en framgångsrik affärsman. Fiorina tog upp att hans bolag gått i konkurs flera gånger. Mycket mer av sådant behövs.

ÖVRIGA

John Kasich
Har gått hyfsat bra i opinionen sedan förra debatten och är som starkast i New Hampshire. Han tog åter rollen som den vuxne i rummet, men verkar nästan vilja betona hur extremt länge han varit heltidspolitiker. Det är inte ett plus.

Ted Cruz
Många framhåller som en av vinnarna. Jag tyckte han var osynlig i långa stycken, men visst träffade han rätt i målgruppen evangelikala.