2015-09-18

Vilka försvinner?

Nyligen fick denna primärvalssäsong sitt första offer, när Rick Perry kastade in handduken. Vilka följer efter honom?

Först kan det var värt att notera att vid denna tidpunkt för fyra år sedan ledde Rick Perry det republikanska primärvalet med cirka 30 procent av rösterna. Mycket kan hända och mycket kommer att hända.

Det som händer just nu är att Donald Trump suger det mesta av syret ur de andras kampanjer, med undantag för Ben Carson. Alla andra har det rimligen, i varierande grad, rätt tufft.

Börjar vi nerifrån har vi Lindsey Graham på 0,3%, Bobby Jindal på 0,5%, Rick Santorum 0,8%, Chris Christie 1,5%, John Kasich 2,5%, Scott Walker 3%, Carly Fiorina 3,3%, Rand Paul 3,3% och Mike Huckabee 4,5%.

Carly Fiorina är på väg upp och förmodligen med accelererande hastighet med tanke på insatsen i debatten.

Lindsey Graham gjorde bra ifrån sig i barnbordsdebatten innan huvuddebatten och jag gissar att han bara ställer upp för att föra fram sina synpunkter på utrikespolitik. Då finns det ingen anledning att hoppa av om inte situationen blir helt ohållbar ekonomiskt.

Bobby Jindal hade också en hyfsad debatt vid barnbordet men borde rimligen ligga mycket pyrt till. Han super-PACs drog in drygt 9 miljoner dollar till i somras men hans egen kampanj låg på några hundratusen dollar, bland annat eftersom han startade den så sent.

Rick Santorum är van att leva på nästan ingenting i kampanjerna. Det såg likadant ut 2011-12, men trots det lyckades han vinna i Iowa, när det liksom var hans tur efter att alla andra kandidater ökat i opionen och sedan kraschat. Att detta skulle upprepa sig igen är högst osannolikt, men kanske klamrar sig han fast vid den tanken.

Chris Christie gjorde hyfsat från sig i debatten, men borde också ha det rätt tufft. Kanske kan hans kopplingar till Wall Street och pengar i New York rädda honom kvar ett tag. Ger inte debattframträdandet någon skjuts så får han snart kasta in.

John Kasich har en svagt positiv trend, inte minst har han hyfsat stöd i New Hampshire. Dessutom verkar han backas av rätt tunga personer som ger pengar till super-PACsen. Han hänger nog i ett tag.

Scott Walkers läge är sannolikt väldigt svårt. Han ledde under stora delar av våren, men startade sin kampanj officiellt först under sommaren, vilket gjorde att han inte fick njuta frukterna av vårens framgångar, eftersom Trump sedan just sommaren utraderat hans ledning. Till super-PACsen han emellertid fått in över 30 miljoner dollar, så det borde kunna ge honom chansen till comeback under hösten.

Rand Pauls kampanj har inte alls gått så bra som det gick för pappan, Ron. Rimligen kämpar han på ett tag till, men snart kan det vara bäst för honom att istället fokusera på återvalet till senaten.

Mike Huckabee kom från ingenstans och vann i Iowa 2008. Kanske klamrar han sig, likt Santorum, fast vid det. Huckabee är ingen bra fundraiser och byggde efter 2008 upp en trevlig tillvaro med lukrativt programledarjobb på Fox News. Någon månad till kanske han kör på, men sen är det nog dags att tacka för sig och försöka återta det gamla jobbet.

Mest trolig att vara näste man till rakning torde således vara Bobby Jindal.

Inga kommentarer: