2015-09-16

Hur mycket stryk får Trump?

Kvällens republikanska debatt kommer återigen handla om Donald Trump, med huvudfrågan hur mycket de andra kommer ge sig på honom? Men även flera andra kandidaters framtid kommer påverkas mycket av hur de presterar.

Kvällens debatt är Fiorinas stora chans.
Hur mycket stryk får Trump?
I förra debatten var de andra kandidaterna i huvudsak försiktiga med att attackera Donald Trump. Han var ny och man visste inte hur starkt stödet var och ville inte stöta sig med hans väljare. Nu är läget ett annat och min gissning är att flera av dem kommer ge sig på honom rätt hårt.

Sedan förra debatten har han stärkt sin stöd i opinionen ytterligare. De andra har inte råd att tassa på i ullstrumporna, nu är det hårdhandskarna som gäller. Börjar de inte ta ner hans siffror mot marken så riskerar deras egna kampanjer att dö.

Trump suger all syre ur luften, med sjunkande siffror får de svårare att locka till sig bidragsgivare, medieutrymme, betala personal och få volontärer till kampanjen. Precis det som hände för Rick Perry, som kastade in handduken nyligen.

UPPDATERING
Flera påpekar att bråk är just vad Trump vill ha. Det stämmer, men jag tror att de andra inte har något val. De måste försöka sänka honom. Syret håller på att ta slut.

Ben Carson då?
Han har nästan obemärkt seglat upp som ny tvåa. Hans vänliga framtoning är en stark kontrast mot Trump, men går även den hem hos väljarna. Förmodligen kommer inte puckla på honom, om det inte blir en skärmytsling med Trump. De har sparrat lite försiktigt i media senaste tiden.

Eller så känner någon att just Carsons väljare borde rösta på mig, och ger honom en spark på smalbenet. Ted Cruz kanske?

Blir det bråk med Hugh Hewitt?
Hewitt är en populär radiopratade som fick Trump på sig efter att han frågat om han kände till namnen på ledargestalter inom bl.a. ISIS. Det var en "gotcha-fråga" enligt Trump, till för att sätta dit honom och sedvanligt bråk bröt ut.

Hewitt är en av utfrågarna ikväll.

Jeb Bush
Från ledning till ensiffrigt stöd i opinionen. Att han numera tar fighten med Trump har inte hjälpt det minsta. Fortsätter han sin stillsamma, lite resonerande stil, eller drämmer han till med storsläggan?

...Scott Walker...
Hans stöd är i det närmaste utraderat. Från ledning nationellt i slutet av juli till 3% idag, från 20% i Iowa i augusti till 4% idag och från delad ledning och 13% i South Carolina till 3% idag.

Eftersom han officiellt sparkade igång sin kampanj först i augusti så har han inte hunnit fylla kassakistorna under våren (som Bush) och torde rimligen ha allvarliga problem i kampanjen just nu.

...och alla andra?
Trump leder på 30%, Carson är tvåa på 20% sen kommer alltså resten på ensiffrigt. Ingen orkar ens över 8%. Om någon i kväll klarar att slå en homerun så kan det få stor betydelse för hur det går. Den personens kampanj kan få fart, få in syre och dra in pengar som kan bli avgörande i april nästa år.

Carly Fiorina!
Förutom Trump och Carson är hon den enda kandidaten som är på väg upp. Hon får delta i den stora debatten ikväll, förra gången slogs hon vid barnbordet. Det gjorde hon så bra att stödet ökat och hennes medieutrymme likaså.

Hon är dessutom den enda som verkar kunna fightas med Trump och inte förlora på det. Det ska bli väldigt spännande att se henne mot honom ikväll.

Ska jag dumdristigt nog utse en vinnare innan debatten är det Fiorina.


Inga kommentarer: