2015-09-25

En spektakulär krasch

Donald Trumps presidentkampanj har förklarats död ett antal gånger sedan han åkte rulltrappan i Trump Tower. Hittills har alla haft fel, men när det väl händer, kommer det bli spektakulärt. Vi har sett prov på det de senaste dagarna.

Trumps opinionssiffror har vikit nedåt sedan debatten. Från ett snitt på 30% i de nationella mätningarna till 24% idag. För någon som använt avsevärd tid i kampanjen att skryta om de just opinionssiffror så blir det naturligtvis extra problematiskt när de vänder nedåt.

Trump reagerar då ungefär som man kunde förvänta sig, genom att bli ännu barnsligare än tidigare. Han attackerade återigen Fox News och nu senast Bill O'Reilly för att han berättade om en av dessa mätningar, och inte en annan där Trump låg bättre till.

Han vill att FCC ska bötfälla en annan gäst på Fox News, Rich Lowry, som i ett inslag sa att Fiorina "cut his balls off".

En ny bojkott av Fox News har inletts (men han ska träffa chefen Roger Ailes, så vi får väl se).

För ett par dagar sedan skickade Trumps advokater ett brev till konservativa Club for Growth med hot om stämning. Anledningen? De har attackerat honom i en tv-reklam där de spelar upp ett klipp där Trump säger att i de flesta frågor mest identifierar sig som demokrat. Exakt den typen av attacker som kommer bli väldigt frekventa mot honom. Ska han stämma dem alla?
Det största tecknet på denna stingslighet handlar om tomma stolar. På ett event i South Carolina var ungefär en femtedel av stolarna tomma. Detta fångade ett antal fotografer och bilderna kavlades ut. Trump har ägnat avsevärd tid åt att klaga på detta, bland annat i en intervju med CNN och kallar fotografen för "fucking thief".
Att Trump klagar på saker och ting är inget nytt, men de senaste dygnen har han bara klagat. Om problemen fortsätter för kampanjen, ska han då ägna all tid åt att gnälla? Ju värre siffrorna blir desto högljuddare och mer extrema uttryck kommer säkert hans klagosång att få.

Det kan bli en spektakulär krasch.


Inga kommentarer: