2015-08-26

Hur mycket är Trump villig att spendera?

Ett av Donald Trumps trumfkort är att han finansierar sin kampanj själv. En presidentkampanj kostar emellertid stora pengar. Hur mycket är han egentligen villig att spendera?

“I’ve got a lot of money. I don’t need people funding me, like the other candidates,” sa Trump nyligen. “I have people coming up all the time, wanting to give me millions of dollars— $5 million last week I turned down, from one man! I said, ‘I don’t want your money,’ and I think that resonates with people.”


Jag tror Donald Trump har rätt. Att han inte är beroende av stora donatorer, som alla de andra kandidaterna, är attraktivt för väljarna. De är trötta på Washington och alla specialintressen som påverkar politikerna, inte minst med pengar till deras kampanjer.

Men att driva en presidentkampanj kostar mycket pengar - väldigt mycket pengar.

Trump säger att han är god för tio miljarder dollar och hans kampanj rapporterade nio miljard till myndigheterna. Forbes, som gör listor över rikaste personer, bedömer att hans förmögenhet ligger närmare fyra miljarder dollar. Bloomberg sätter siffran till tre miljarder.

Allt detta är ju inte heller cash, det mesta är bundet i olika sorters tillgångar, främst fastigheter. Bloomberg menar att cirka $300 miljoner är cash, men där ingår också hans flygplan. En siffra som Forbes instämmer i.

2012 kostade Mitt Romneys och Barack Obamas kampanjer en miljard dollar vardera. Denna gång kommer slutsumman landa högre än så, kanske runt 1,5 miljarder dollar.

Om Trump är villig att spendera alla 300 miljoner han har i cash så räcker det inte långt. Det gör att han kan klara primärvalen och lite till. Och även då har han använt en avsevärd del av sin förmögenhet. Är han villig att sälja tillgångar eller belåna en stor del av dem?

I veckan kom det fram att Trump deltagit på en fundraiser, vilket kommer bli ett måste för honom. Det kan skada ett av hans främsta argument mot väljarna.


Inga kommentarer: