2015-08-07

Vinnare och förlorare i första debatten

En underhållande debatt, men vem vann och vem förlorade?

Först kan man väl konstatera att ingen gjorde något avgörande misstag i stil med Perry 2012. Inte heller blev någon angripen på ett sätt som dramatiskt kommer förändra racet.

VINNARE

John Kasich kom in i kampanjen sent, men lyckades trots det ta sig in i huvuddebatten. I den debatten klarade han sig bra. Så bra att han sannolikt har chansen att bli en seriös titelutmanare.

Marco Rubio var den kandidat med bäst inlägg under kvällen. Faktabaserade, lugna men med kraft och bra retoriskt. Han är också den som är mest fokuserad på framtiden. Fortsätter han i den här stilen kommer debatterna hjälpa honom avsevärt.

Donald Trump klarade sig utan problem. Han är precis den han är och det har funkat hittills.

Jeb Bush gjorde inga misstag och tillhörde de med bäst svar, vilket var precis vad han behövde leverera.

Tvekade om att sätta in Ben Carson här, för han stundtals osynlig, men med tanke på att hans orutin i sådana här sammanhang så klarade han sig bra. Han är riktigt likeable. Svårt att se honom vinna, men jag förstår varför han är populär.

Rick Perry och Carly Fiorina fick inte vara med i huvudebatten, men gjorde bra ifrån sig i debatten innan den och har chansen att ta sig in i kommande debatter.

FÖRLORARE

Ted Cruz lyckades inte få fram sin skarpa retorik och var långa stunder osynlig.

Mike Huckabee gjorde inga misstag, men slog inte heller några home runs. Han är likeable, men drar in lite pengar till kampanjen och hade behövt göra större avtryck.

Donald Trump utsåg jag nyss till en vinnare, men han platsar också här bland förlorarna. De många vassa frågorna han fick, om hur han tidigare varit pro-choice, donerat pengar till Hillary Clinton, tyckt att Kanadas sjukvårdssystem är bra modell, tror jag påminner väljarna om att han inte är någon som förtjänar deras röst. Kanske påverkar det inte mycket nu, men det kommer göra det i längden.

Scott Walker gjorde inte bort sig, men kändes inte alls som någon front runner. Ska han behålla platsen i täten behöver han leverera bättre i kommande debatter.

Alla - förutom Perry och Fiorina - som missade huvuddebatten.

Förra omgången - 2012 - fick debatterna en extremt stor effekt på opinionssiffrorna. Tror inte denna debatt kommer leda till några stora svängningar. Mycket tyder på att det republikanska primärvalet kan bli en utdragen kamp.

Inga kommentarer: