2015-08-03

Vilka får vara med i debatten?

På torsdag kväll (natten till fredag svensk tid) drabbar de republikanska presidentkandidaterna samman för denna omgångs första debatt. Det är 17 kandidater, men bara tio får vara med i debatten. Vilka?


Fox News sänder debatten i samarbete med Facebook och det republikanska partiet i Ohio och har satt upp regler för vilka som får vara med. Kandidaten måste uppfylla en del grundkriterier, vilket alla gör, och för att då skilja ut tio personer är det opinionsmätningarna som får avgöra.

I de senaste fem nationella mätningarna, baserade på telefonintervjuer, måste man i snitt vara med på topp tio. Åtta av kandidaterna klar det - just nu - med god eller någorlunda marginal:

Donald Trump 20,8%
Scott Walker 13,3
Jeb Bush 12,5
Ben Carson 6,2
Ted Cruz 6,0
Mike Huckabee 6,0
Marco Rubio 6,0
Rand Paul 5,8

Sen blir det tightare. John Kasich är nia med 3,5, Chris Christie tia med 3,0 och Rick Perry elva med 2,5%.

Efter Perry hittar vi Bobby Jindal och Rick Santorum med vardera 1,5%. De torde vara chanslösa att komma med i denna debatt.

Det står alltså mellan Kasich, Christie och Perry - med Perry som förlorare i nuläget. Med tanke på hans tidigare debattinsatser kan man i och för sig fundera på han tjänar på att vara med...

De som inte kommer med i huvudebatten får hålla en egen debatt några timmar tidigare. Alltid något, men det känns förmodligen som att få sitta vid barnbordet.

Att missa denna första debatt kan bli avgörande. När det är så många kandidater och Trump som tar upp nästan allt medieutrymme så kan ett bra debattframträdande vara det som gör att man klarar sig kvar i kampanjen. Inte minst riskerar de som lämnas utanför att aldrig få chansen att visa upp sig för väljarna och de tio drar ifrån i ett eget gäng.

Debatten i sig kan få dramatiska konsekvenser, men det kan mätningarna innan också få. På tisdag kväll vet vi vilka det blir.

1 kommentar:

Henrik sa...

Den stora frågan för närvarande (förutom Trump) är hur länge fältet kan ha 17 kandidater. De som inte får vara med i debatterna borde rimligtvis få pengaproblem tids nog. Vem blir först att lägga av? Jag drar till med Lindsay Graham...