2015-08-21

På väg upp, på väg ner

Så här ett par veckor efter den första republikanska debatten kan det vara läge kolla in hur det går för kandidaterna. En del har faktiskt hänt sedan debatten.

Men vi börjar med demokraterna.
Hillary Clinton blir inte av med mailproblemen. Det är nästan det enda hon får frågor om och det tär på bilden hos många väljare att hon inte går att lita på. Bara en tredjedel av väljarna i några tunga battleground states säger att hon är "honest and trustworthy".

Trots det är hennes nominering inte särskilt hotad. Bernie Sanders ökar  regelbundet, nu uppe på 25% i nationella mätningarna, och Clinton sjunker sakta, nere på 49%, men Clintons stora ekonomiska resurser har inte börjat användas på allvar ännu.

Joe Biden funderar allvarligt på att ställa upp en gång till (jag har argumenterat varför han börjar göra det) och ligger rätt stadigt runt 12% i mätningarna.


Så till republikanerna.
Det som har hänt sedan debatten är att Donald Trumps siffror fortsatt håller sig på en hög nivå, samtidigt som han inte ökar längre, utan tappat lite. Han toppade kring debatten på 24% och är nu på 22%. Vi ser samma sak både i Iowa och New Hampshire.

Ledningen är emellertid stor till Jeb Bush, som glidit ner till 10%. Scott Walker har det också tufft och är nu nere på 7,7%. Nästan en halvering på tre veckor. Ben Carson har faktiskt tagit sig förbi honom och nästan ifatt Bush, på 9,7%. I Iowa är Carson tvåa efter Trump.

En annan som segar sig lite uppåt är Ted Cruz, nu på strax över 7%.

Den som går allra bäst nu är Carly Fiorina, som inte ens tog sig in i den stora debatten senast. Hon gjorde bra ifrån sig vid barnbordet och har nu gått från någon procent i stöd till över 6% i de nationella mätningarna. I Iowa är hon på fjärde plats med 8%.


Rick Perry fick också en del beröm efter debatten vid barnbordet, men har inte fått någon uppåtsving och rykten säger att pengarna är slut i hans kampanj.

En annan som fick positiva omdömen i debatten var John Kasich. Han har också ökat något, nu på drygt 4%, men går framförallt bra i New Hampshire där han är trea på 10%, bara en procentenhet bakom Bush.

I sammanfattning kan man säga att det republikanska primärvalet håller på att bli ännu jämnare. Tidigare ledare som Walker och Bush tappar, Trump har planat ut och glider sakta utför, medan nya utmanare som Fiorina, Carson och Kasich är på väg upp.

Inga kommentarer: