2015-07-27

Joe Biden borde ställa upp

Det argumenteras friskt i Washington om vicepresident Joe Biden borde ställa upp i presidentvalet. Jag tycker han borde göra det.


Han är chanslös mot Hillary Clinton, sägs det. Ja, ser man till opinionen, Clintons starka fundraising och brist på konkurrenter så ser alla chanslösa ut. Men det är just bristen på konkurrenter som är Bidens chans. 

Bernie Sanders är visserligen het i kampanjen, men han står så långt till vänster att han aldrig kommer kunna vara ett seriöst alternativ. Martin O'Malley ska inte räknas ut helt, men hittills är hans kampanj ett fiasko. Jim Webb gör noll avtryck.

Joe Biden skulle bli Hillary Clintons huvudutmanare om han klev in i kampanjen. Sämre utgångsläge går att få. 

Biden har nu snart åtta års erfarenhet som vicepresident, två framgångsrika presidentkampanjer under bältet och över trettio års erfarenhet av politik på högsta nivå. Dessutom kan han spela på Obamas legacy. En Obama som verkar allt mer frigjord och mycket möjligt kan bli mer populär i demokratiska partiet kommande året. 


Bidens nackdelar är många, men inte så stora att de nödvändigtvis fäller honom.

Det råder ingen tvekan om att det mesta tyder på att Clinton tar hem nomineringen, men Biden har inget att förlora på att ställa upp. Ställer han inte upp kommer han garanterar inte vinna. Detta är något han sökt i snart trettio år och nu är hans sista chans. Det finns inget att förlora. Kör bara, Joe!

Inga kommentarer: