2015-07-21

Hur går det för Donald Trump?

Fastighetsmagnaten, reality-tv-stjärnan, mångmiljardären Donald Trump meddelade för en månad sedan att han ställer upp i presidentvalet. Han har sedan dess gått från strax under fyra procent i mätningarna till 17 procent, vilket innebär att han leder. Hur kommer det att gå för honom?


Det intressanta med Trump är att han kan säga nästan vad som helst utan att väljarna reagerar. De vet att han har ett egot i Texas storlek, att han säger galna saker - det är en del av vem Donald Trump är. Om någon av de andra kandidaterna bara sagt en enda sak av allt det han kläckt ur sig på denna månad skulle han eller hon sannolikt varit rökt. Trump ökar i mätningarna istället.

Hans främsta egenskap är att han inte är politiker. Aversionen mot D.C. och politikerna där är stark. Det är en anledning till varför guvernörer är så framgångsrika i presidentval, de kan med viss trovärdighet säga att de ska åka till Washington för att städa upp där.

En annan egenskap hans väljare gillar är att han säger sådant som de säger till sina grannar, eller tänker för sig själva. När han dissar mexikaner så tycker en del att det är skönt att någon äntligen säger det rätt ut.


Häromdagen gick han möjligtvis för långt, när han sa att John McCain inte var någon krigshjälte eftersom han blev tillfångatagen. McCain satt som krigsfånge i Vietnam, bland annat på det ökända Hanoi Hilton, i fem och ett halvt år. Han torterades regelbundet och kan bland annat inte får upp armarna för att kamma sig själv, efter att de bakbundits under en mycket lång tid.

Uttalandet från Trump har lett till en kanonad av kritik från de andra kandidaterna, från det republikanska partiet och många andra. Det återstår att se om det sänker hans väljarstöd något.

Jag tror Donald Trumps kampanj kan komma att leva ett tag. Inte minst debatterna kommer vara en arena han trivs i. Men kritiken kommer till slut nöta ner hans stöd. Det kommer finnas hur mycket som helst att gräva fram om honom. En hel del kommer inte bita, men något kanske gör det.

Hans kanske svagaste kort är att han inte har någon trovärdighet i de budskap han levererar. Han har donerat mer pengar till demokrater än republikaner, berömt Obama och Clinton, varit för abort och haft en massa ståndpunkter som han nu fullständigt avfärdar. I längden går det inte att försvara det.

Ted Cruz och Donald Trump.
Intressant är att se hur de andra kandidaterna hanterar honom. Flera kandidater med lägre stöd - som Rick Perry och Lindsey Graham - har passat på att ge sina egna kampanjer uppmärksamhet genom att attackera Trump. En som valt en helt annat strategi är Ted Cruz. Han har haft ett möte med Trump och efter det har de bara sagt snälla saker om varandra. Cruz kritiserade inte heller Trump för McCain-attacken. Han tänker nog att han ska hålla sig väl med Trumps väljare och ta över dessa när Trump tappar stöd.

The Donald kommer inte gråta för en förlorad presidentkampanj. Hans varumärke kommer vara starkare än någonsin. Det tråkiga är att presidentpolitiken förvandlas till en lekstuga under ett tag.

Inga kommentarer: