2015-01-07

Presidentbibliotek: Harry S. Truman

Mannen som inte skulle bli president, kom att forma mycket av 1900-talets historia efter andra världskriget. Harry S. Trumans presidentbibliotek* ligger i Independence, Missouri, där han levde större delen av sitt liv.


Harry S. Truman var senator från Missouri, som få eller ingen hade tänkt skulle bli president. Många var det som klagade när Franklin Roosevelt valde honom till sin vicepresident, men efter Roosevelts död kom han att lägga grunden för mycket av USA:s utrikes- och säkerhetspolitik ända fram till Kalla krigets slut.Trumandoktrinen, om att hålla tillbaka kommunismen över allt på planeten, bildandet av NATO, CIA och NSA, bildandet av FN (som initierats under Roosevelt), Marshallhjälpen, luftbron till Berlin, inledningen av Kalla kriget, erkännandet av Israel och så vidare.

Museet visar allt detta på ett utmärkt sätt och skyggar inte för kontroversiella ämnen, som beslutet av att använda atombomber mot Japan.På museet finns en replika av Trumans ovala rum och även hans riktiga kontor, som han använde nästan dagligen. Han promenerade tidigt på morgnarna till kontoret och eftersom han ofta var där innan personalen svarade han i telefon när besökare ville ha vägbeskrivning eller annan information.

Truman fascinerar mig (det gör visserligen många presidenter, men han lite mer än de flesta andra). En enkel man. Seriös, hårt arbetande och intelligent, men inte någon som framstod som en ledare. Han kastas mer eller mindre in i presidentskapet i en minst sagt dramatisk tid. Fattar obeskrivligt svåra beslut, lyckas mot alla odds bli omvald och formar kanske mer än någon annan nästan 40 år av vår historia under 1900-talet.

Sen, efter presidentskapet, flyttar han hem till samma hus, promenerar till jobbet varje dag, läser och skriver. Återigen den enkla mannen.

*Det kallas presidentbibliotek trots att det egentligen är både bibliotek och museum, och det är museet som framförallt är intressant för turister. Biblioteket samlar information och dokumentation från presidentskapet och möjliggöra forskning.

Inga kommentarer: