2015-01-05

Presidentbibliotek: Dwight D. Eisenhower

Abilene i Kansas är ett oansenligt, litet, samhälle, inte känt för någonting förutom att ha fostrat Dwight D. Eisenhower, allierad befälhavare under andra världskriget och USA:s president 1953-1961. Där ligger nu hans presidentbibliotek*.


Dwight D. Eisenhower, Ike kallad, och hans familj flyttade till Abilene i slutet på 1800-talet, men så mycket mer om hans uppväxt får vi inte reda på i hans presidentbibliotek. Det är helt fokuserat på de två stora skeendena i hans liv; andra världskriget och presidentskapet.

Ike var femstjärnig general och det var han som fattade det avgörande beslutet att sätta igång Operation Overlord, landstigningen i Normandie, den 6 juni 1944.

Efter kriget tjänstgjorde han som stabschef för armén under president Truman och blev 1950 den förste befälhavaren för Natos trupper i Europa.


1952 gav han sig in i politiken, som republikan, och valdes till president i en överlägsen seger över demokraternas Adlai Stevenson.




Bland prestationerna som president finns den 76,000 kilometer långa Interstate Highway System. Han bildade också Defense Advanced Research Projects Agency (DARPA), som bland annat kom att skapa internet. Det du, Al Gore.

Ike och hans fru ligger begravd på området i Abilene. Det är en fin plats och ett trevligt museum. Väl värt ett besök, både om man är intresserad av andra världskriget och kanske framförallt för att lära sig mer om Eisenhower presidenten och inte bara generalen (som han föredrog att bli kallad).

Replika av huset Ike växte upp i.





Ike lanserar sin presidentkampanj. Han fick mycket kritik för regnrocken och de uppvikta byxorna.



Ikes arbetsrum efter hans tid som president.



Graven, belägen i en liten kyrkobyggnad nära biblioteket och museet.
*Det kallas presidentbibliotek trots att det egentligen är både bibliotek och museum, och det är museet som framförallt är intressant för turister. Biblioteket samlar information och dokumentation från presidentskapet och möjliggöra forskning.

3 kommentarer:

Ronie Berggren sa...

Nu blir jag på allvar avundsjuk på alla dina presidentbiblioteksresor :P Jag älskar sådant! :)

Mathias Sundin sa...

Ja, det är verkligen underbart!

jasonbob sa...

yeezy
air jordan
chrome hearts online store
birkin bag
yeezy
kobe basketball shoes
goyard handbags
supreme clothing
balenciaga speed
curry shoes