2015-01-13

Mitt Romney - igen

Third time's a charm, tycks Mitt Romney tänka och verkar vara på väg in i tredje presidentkampanj på raken. Kan han lyckas denna gång?


Jeb Bush hade kommit en bit på väg med att knyta upp tunga spelare i etablissemanget, när Mitt Romney plötsligt meddelade att han allvarligt övervägde en tredje kampanj. 

Inför ett 30-tal pengadonatorer sa han att han allvarligt funderade på detta, och det läckte planenligt omedelbart. Under helgen har Romney ringt runt till tidigare medarbetare, donatorer och politiker han stöttat för att få deras synpunkter, men framförallt pitcha tankarna bakom ännu en kampanj.

Tongångarna verkar vara överlag positiva och alla är väldigt öppenhjärtliga om att de pratat med Romney. Alltså vill han verkligen få ut budskapet. Det mesta tyder just nu på att han kommer att ställa upp.

Det visar hur mycket jag vet. I oktober skrev jag på frågan om han kommer ställa upp: 

"Nej. Han är tillräckligt smart att förstå att tonen mot honom skulle ändras mycket snabbt om han gjorde det igen, och även om det inte finns någon front-runner så finns det flera mycket dugliga kandidater i startfältet. Att slå alla dessa skulle bli väldigt svårt."

Jag håller envist fast vid den analysen (om hur svårt det skulle bli), men samtidigt får jag tillstå att Romney naturligtvis är en av de kandidaterna i fältet med störst chans att vinna. Han kan bevisligen dra in mycket pengar, hans rykte har förbättrats sedan 2012 och någon front runner har inte tagit grepp om primärvalet.

Om man då är beredd på att riskera bli ihågkommen som losern som försökte och misslyckades tre gånger, så är det klart man ska försöka. Försöker han inte kommer han inte bli president, så mycket fattar till och med jag.


Men uppgiften blir inte lätt. Startfältet denna gång ser ut att bli klart bättre än inför 2012 och vad ska han gå till val på denna gång? Utrikespolitiken kan han peka på att han fått rätt om bland annat Ryssland. Den ekonomiska utvecklingen kan han fortsätta kritisera så länge väljarna är kritiska, men ekonomin utvecklar sig just nu väldigt positivt. Förr eller senare bör det göra väljarna mer positiva till Obama.

Det kommer också bli enkelt att kalla Romney för flip-flopper. Han har ändrat ståndpunkter många gånger tidigare och kommer säkert göra det igen nu mot 2012-kampanjen. För att inte tala om flip-floppen om just kampanjen. För några månader sedan var en tredje kampanj helt utesluten.

En gång sedan 1800-talet har det funkat, det Romney nu ser ut att försöka sig på.

Det vore emellertid väldigt roligt ok han ställer upp. Det republikanska primärvalet 2016 kan bli en batalj att berätta om barnbarnen för.

1 kommentar:

Jan-Eric Ramberg sa...

Jag så Mitt Romeney på ett seminarium i KÖpenhamn för någon månad sedan.

Han var mycket avspänd, skarp, stidslysten - allt inte den trähäst han framstod som i kampanjen (och filmen).

Han svarade förstås nej på den givna frågan med få trodde honom.