2015-01-04

Presidentbibliotek: Abraham Lincoln

I Springfield, Illinois ligger Abraham Lincolns presidentbibliotek*. Ett kvarter därifrån, i den gamla State Capitol-byggnaden, drev han 1860 sin presidentkampanj.


Lincolns presidentbibliotek är inte ett av de officiella presidentbiblioteken, utan har uppförts på eget initiativ av delstaten Illinois.

Det finns tretton officiella bibliotek, från Herbert Hoover och framåt, som sköts av National Archives, samt ett antal inofficiella, bland annat om Woodrow Wilson och Calvin Coolidge.

Lincolns museum innehåller två större utställningar. En om hans uppväxt och en om hans tid som politiker och president. Det finns också ett par filmvisningar och en nyskapande visning, Ghosts of the Library, som var riktigt bra.

Abe som ung grabb, ständigt med en bok i näven.

Lincoln-Douglas debates, mellan senator Stephen Douglas och senatskandidat Abraham Lincoln.

Ghosts of the Library.
När ni besöker presidentbiblioteket ska ni också titta in på Old State Capitol-byggnaden ett kvarter därifrån. Det var där Lincoln verkade som representant i Illinois delstatskongress och från ett hörnrum i byggnaden skötte han sin presidentkampanj.

Tvärs över torget hade han sitt kontor för verksamheten som advokat.

Old State Capitol.

Rummet där presidentkampanjen sköttes ifrån.
Advokatkontoret.
Lincolns största bedrift var såklart att avskaffa slaveriet i USA. 147 år efter han startade sin presidentkampanj lanserade Barack Obama sin presidentkampanj, precis utanför fönstret där Lincoln bedrev sin kampanj.

Snygg och modernt museum, som är väl värt ett besök. Springfield är delstatens huvudstad och det finns mycket historisk och politiskt att se. Passa också på att besöka den nuvarande Capitol-byggnaden.

Vid hörnet på byggnaden, precis utanför fönstret till Lincolns kampanjrum, lanserade Barack Obama sin presidentkandidatur.
*Det kallas presidentbibliotek trots att det egentligen är både bibliotek och museum, och det är museet som framförallt är intressant för turister. Biblioteket samlar information och dokumentation från presidentskapet och möjliggöra forskning.

Inga kommentarer: