2015-01-04

Mike Huckabee försöker igen

För fyra år sedan lockade han sin fans att titta på hans program på Fox News och utlovade spännande nyheter. Det var att han inte skulle ställa upp i presidentvalet 2012. Nu lockade han återigen fansen till tv-programmet, men beskedet var denna gång det motsatta. Han tänker ställa upp i presidentvalet 2016.

Mike Huckabee på kampanjmöte i New Hampshire, 2008.
Eller rättare sagt så gick han inte så långt. Han meddelade att han inte längre kommer leda programmet eftersom han närmare ska undersöka möjligheten att ställa upp i presidentvalet. Fox News regler tillåter inte någon att bedriva kampanj samtidigt som de jobbar för kanalen.

Slutgiltigt besked kommer Huckabee lämna under våren, men det är ändå ett stort steg mot ännu ett försök att bli president.

Huckabee är tidigare pastor och guvernör i Arkansas. Han var ett riktigt long shot i valet 2008 och låg länge långt ner i startfältet. Utan några stora pengaresurser (som exempelvis Mitt Romney) och svåra konkurrenter satsade han allt på Iowa och lyckades oväntat slå just Romney där.


Det hjälpte emellertid inte eftersom han genom satsningen på Iowa inte hade någon kampanjinfrastruktur i några andra delstater. John McCain vann i New Hampshire och blev front runner. Huckabee behövde slå honom i South Carolina, men kom bara tvåa.

Kampen stod huvudsakligen mellan McCain och Romney, med Huckabee på tredje plats. Det blev emellertid Huckabee som slutade med näst flest delegater, eftersom han fortsatte sin kampanj ett tag efter att Romney dragit sig ur.

Sedan dess har Huckabee byggt en karriär kring att hålla välbetalda tal, har som sagt ett eget program på Fox News och skriver böcker. Enligt boken Double Down var en viktig anledning att han sa nej till en ny kampanj 2012 just pengar. Han hade köpt ett stort hus i Florida och en presidentkampanj är inget man tjänar pengar på, inte under själva kampanjen i alla fall.

Jag bedömer Huckabees chanser att vinna som rätt små. Han är strålande på kampanjmöten, den politiker jag sett med bäst scennärvaro och komisk tajming, men det politiska innehållet är lite tunt. Det är väldigt förenklade resonemang och man får inte känslan att han har något större djup.

Han kommer också få mycket skit från de andra kandidaterna för att en brottsling, som han frigett, dödade fyra poliser.

Jag hoppas att han ställer upp i kampanjen, för jag vill gärna besöka hans kampanjmöten igen. Skriver här om ett event i New Hampshire 2008 - med Chuck Norris!