2014-12-18

Rubios chans

President Obamas beslut att normalisera relationen till Kuba ger en republikansk presidentkandidat en chans till comeback.


Marco Rubio låg tidigare väldigt bra till i kampen om att bli republikanernas presidentkandidat 2016. Han sågs som en äkta konservativ med stöd av Tea Party-rörelsen, och hans kubansk-amerikanska ursprung gjorde att han kunde nå nya väljargrupper.

Så kom immigrationsreformen. Han deltog aktivt i den grupp av senatorer som tog fram och fick igenom reformen i senaten (den dog sedan i representanthuset). För detta steg han i min aktning, men tappade mycket av trovärdigheten till höger i republikanska partiet. De kallade det amnesti, och hans opinionssiffror dalade.

Fem kandidater har strax över eller under 10 procent av väljarstödet i primärvalet. Rubio har halkat ner mot 4-5 procent.

Obamas beslut är inte populärt i konservativa kretsar och Rubio med sin kubanska bakgrund (hans föräldrar flydde till USA från Kuba på 50-talet). Det ger honom chans att köra stenhårt mot beslutet och Obama och därmed återupprätta en del av sitt anseende i republikanska partiet.

Inga kommentarer: