2015-01-14

Vänster, höger, etablissemang - var finns kandidaterna?

Det är alltid mycket skriverier och analyser om kandidaternas kampanjer, framträdanden i debatter och hur mycket pengar de drar. Roligt och relevant är det att diskutera sådant, men mitt i allt detta kan kandidaternas faktiska åsikter hamna lite i skymundan ibland. Åsikterna säger mycket om hur det kommer gå. 

Så var befinner de sig på en vänster-högerskala, eller kan man inte dela in dem så lätt?

Crowdpac har satt in dem i en sådan skala FiveThirtyEight har konstruerat ett annat sätt att placera dem. Först Crowdpac:

De har satt dem från vänster (liberal) till höger (konservativ) och har baserat det utifrån vilka de får pengar ifrån och vilka de pengar till (i form av kampanjdonationer).

Kom ihåg att detta är möjliga kandidater, de flesta har inte deklarerat på något sätt att de tänker kandidera.

Klicka för större bild.
Längst till vänster finns Bernie Sanders, senator från Vermont. Han finns strax till vänster om Elizabeth Warren och hon i sin tur strax till vänster om Hillary Clinton. Av de möjliga demokratiska kandidaterna finns Joe Biden närmast mitten.

Längst till höger hittar vi Rand Paul, förmodligen till förtret för Ted Cruz som befinner sig strax till vänster om honom. Längst till vänster av republikanerna hittar vi Chris Christie. Mitt Romney befinner sig någonstans i mitten. Jeb Bush finns till vänster om honom.

FiveThirtyEight har ett annat sätt att placera kandidaterna, och i detta fall enbart de republikanska.

Klicka för större bild.
Jag tycker den är utmärkt för att positionsbestämma kandidaterna. Självklart kan man höra av lite i alla ringar, men tyngdpunkten hamnar utgör deras placering.

Romney ligger här igen i mitten om man vill titta höger och vänster, och finns tungt i etablissemanget. Det brukar vara en bra position för att vinna det republikanska primärvalet, och det gjorde han ju också. Återstår att se om han gör det igen.

Jeb Bush ligger även han i etablissemanget, men också i den moderata cirkeln, alltså längre till vänster. Christie finns där också, men längre till vänster och bara precis tar han sig in i etablissemangscirkeln. Svårt att vinna därifrån, tror jag.

Rand Pauls position är intressant. I den libertarianska cirkeln, men väldigt nära etablissemanget. Det är just därför han har mycket större chans till framgång än pappa Ron, som jag skulle säga låg längre ner i libertariancirkeln.

Marco Rubio ligger på ett sätt väldigt bra positionerad. I etablissemangscirkeln, men nära Tea Party och Christian Conservative och inte heller så långt från libertarianerna. Men kanske är det så att han därmed inte har några hardcore-fans, som utgör en hård kärna i hans kampanj. Som Paul har hos libertarianerna eller Cruz hos Tea Party.

Scott Walkers position är högintressant inför det här primärvalet, med tanke på att det republikanska partiet har rört sig lite åt det konservativa hållet.

Inga kommentarer: