2014-11-05

Republikansk storslam

Att det gick bra för republikanerna är ingen förvånad över. Att det skulle gå så här bra för republikanerna är var det inte många som trodde.

I senaten ser de ut att ta netto åtta-nio platser och alltså landa på en majoritet med 53 eller 54 platser. De vann de förväntade platserna, men slog även ut Kay Hagan i North Carolina. Dessutom tog de enkelt Georgia och ser ut att gå mot seger i Louisiana, som avgörs i en andra valomgång. Dessutom kom Ed Gillespie riktigt nära i Virginia och Pat Roberts klarade sig kvar i Kansas.

I representanthuset blir det förmodligen en tvåsiffrig nettoökning, mellan 10-15 platser och då möjligen största republikanska majoriteten sedan 1928.

Det som överraskade mest är guvernörsposterna. Där tippade så gott som ingen framgångar för republikanerna, eftersom det var så många republikanska uppe för omval, efter framgångsvalet 2010. De förlorade tidigt en plats i Pennsylvania, men sedan har de gjort rent hus och tagit tunga demokratiska stater som Illinois, Massachusetts och Maryland.
De lyckades också hålla demokraterna stången i Florida och i Wisconsin och Scott Walker kan nu på allvar fundera på presidentvalet. Totalt ser det ut att bli tre-fyra flera republikanska guvernörer.

Det finns många vinnare hos republikanerna idag, men några sticker ut:

Mitch McConnell - minoritetsledaren som nu blir majoritetsledare i senaten. Han har haft en långsiktigt strategi av att hålla ihop partiet och förvägra president Obama några blocköverskridande framgångar. Det har bidragit till att erodera Obamas stöd.

John Boehner - den utskällde talmannen som så sent som förra året såg ut som en mycket svag ledare utan kontroll över sitt parti. Nu ska han leda den största republikanska majoriteten sedan 1920-talet.

Chris Christie - som ordförande för republikanska guvernörsorganisationen, RGA, har han dragit in massvis med pengar, kampanjat frekvent och lett guvernörerna till stora och oväntade framgångar, inte minst i demokratiska stater. Han har haft det tufft sedan broskandalen, men detta lär stärka hans aktier inför primärvalen.

Kandidater som inte är stolpskott - republikanerna kunde tagit hem majoriteten 2012 om det inte vore för alla puckon de haft som kandidater. Todd Akin, Christine O'Donnell och andra. I år har ingen ledande republikansk kandidat gjort bort på sig på det sättet, utan bedrivit effektiva, disciplinerade kampanjer.

Inga kommentarer: