2014-11-04

Så går det i senatsvalet

Idag avgörs senatsvalet, som ju är det mest spännande av nattens alla val, tillsammans med några guvernörsval. Så här tror jag att det kommer att gå.


Först nuläget:

Demokraterna har 55 platser, republikanerna 45. Det krävs netto sex platsers ökning för att republikanerna ska få majoritet. Vid 50-50 avgör vicepresidenten omröstningarna.

Tre platser är så gott som klara för republikanerna: West Virginia, Montana och South Dakota.

Jag går inte igenom alla, utom de där ser ut att bli jämnt. * betyder att det blir ett skifte.

Kentucky - Mitch McConnell (R)
Georgia - David Perdue (R)* (kan bli så att detta avgörs först i december, men troligen tar Perdue det ikväll).
New Hampshire - Jeanne Shaheen (D)
North Carolina - Kay Hagan (D)
Colorado - Cory Gardner (R)*
Iowa - Joni Ernst (R)*
Kansas - Greg Orman (I)*
Alaska - Dan Sullivan (R)*
Louisiana - Bill Cassidy (R)* (avgörs sannolikt först i januari).
Arkansas - Tom Cotton (R)*

Det ger republikanerna 52 platser efter ikväll, och har en möjlighet till 53 i januari när Louisiana avgörs. Även om platsen i Georgia inte blir klar ikväll, så kommer republikanernas majoritet inte hänga på den, om jag får rätt.

Kom gärna med era tips!

Den stora osäkerhetsfaktorn är de respektive partiernas GOTV, get out the vote. Demokraterna har varit överlägsna 2008, 2010 (även om det inte hjälpte då) och 2012, men republikanerna har plöjt in massiva pengar i detta. Om det innebär att de har minskat avståndet, eller kommit ifatt eller till och med förbi vet vi inte. I det riktigt jämna valen kan det såklart vara avgörande.

Jag kommer möjligen uppdatera då och då under natten på bloggen, men framförallt twittra på @MathiasSundin. Sen imorgon kl 07:15 är jag med i SVT och kommenterar resultatet.

Inga kommentarer: