2014-11-01

Clinton, Carter och Nunn i Georgia

Barack Obama har kampanjat sparsamt och demokrater i röda (republikanska) delstater tävlar i att ta avstånd från honom. 

En desto populärare kampanjare är den tidigare presidenten, Bill Clinton. 

Igår var han i Kentucky, idag i Georgia för att hjälpa Jason Carter i guvernörsvalet, men framförallt Michelle Nunn i senatsvalet.Det var inget stort utomhusevent, utan hölls inomhus med en inbjuden skara. Visserligen flera hundra personer där, men Clinton kan dra tusentals. Istället var de på en restaurang som har en stark historisk koppling till civil rights-rörelsen. Martin Luther King träffade ofta de andra ledarna i rörelsen där och diskuterade strategi. Flera av dessa personer var på plats idag. Jag pratade bland annat med en man som jobbat med King i nio år.


Det var kul att se Jason Carter live. Han är barnbarn till Jimmy Carter och följer honom verkligen i fotspåren. Precis som farfar började han den politiska karriären som delstatssenator och försöker nu ta klivet vidare som guvernör. Det var från den posten som farfar blev president.
Jag kan inte påstå att den unge Carter imponerade så där värst mycket på mig. Han var inte dålig, och det var ett väldigt kort anförande, men inget minnesvärt. Men ska bli kul att följa honom om den politiska karriären fortsätter efter tisdag.


Michelle Nunn har även om tunga politiska släktingar. Hennes far är Sam Nunn, som tjänstegjorde 24 år i senaten från Georgia. Inte heller hon imponerande, men även här var det ett kort anförande, svårt att göra något väldigt speciellt av det. Hon har bedrivit en bra kampanj och har fortfarande en god chans att vinna.
Så till höjdpunkten, Bill Clinton. Han spelar i en egen division. Där här var inte hans bästa framträdande, men han är helt enkelt på en annan nivå än alla andra. På ett personligt sätt knyter han an till Nunn, via hennes pappa men framförallt via hennes tidigare karriär, inom den ideella sektorn. Han försvarar Obamas prestationer bättre än Obama själv. Och han plockar uti Nunns motståndare bättre än Nunn.
Och som det proffs han är så gör han det som Rand Paul, Sam Brownback och Pat Robets inte orkade: works the ropeline. Som ni ser på bilderna, är han just proffs på det.

Nunn och Carter hälsade också på publiken, men var kanske inte riktigt lika hett villebråd som presidenten.

Inga kommentarer: