2014-11-01

Guvernörerna då?

Om representanthuset är det bortglömda valet och allt fokus är på senaten, så är väl guvernörerna någonstans däremellan. Men det finns gott om spännande race.

Det kanske mest spännande, eller som i alla fall har störst påverkan på en särskild persons framtid, är det i Wisconsin. Scott Walker mot Mary Burke, och det är framförallt Walkers framtid som står på spel.


Walker är något av en hjälte på högerkanten. Han gick i direkt konfrontation med fackförbunden, de lyckades få till ett nyval för två år sedan, men Walker vann. Det har gjort honom till ett frekvent återkommande namn i spekulation om presidentvalet 2016.

Nu är han emellertid i trubbel och har bara en liten ledning över Burke, 2,2% i RealClearPolitics genomsnitt. Förlorar han så är presidentambitionerna över.

RCP rankar 12 race som toss ups, fyra som lutar åt demokraterna och två som lutar åt republikanerna. Två skiften verkar sannolika, att demokraterna vinner i Pennsylvania och republikanerna i Arkansas.

Republikanerna är på väg att ta en skalp i Massachusetts, där demokraten Martha Coakley återigen är väg att förlora i den starkt demokratiska delstaten. Hon förlorade även för några år sedan, då i senatsvalet mot Scott Brown (som nu kandiderar i New Hampshire).

Demokraterna däremot ser ut att plocka en fin skalp i Kansas, där Sam Brownback ligger under mot Paul Davis. I Florida har de också en litet övertag, där Charlie Crist som tidigare var guvernör i delstaten (då som republikan) leder knappt över sittande guvernören, Rick Scott.

I Georgia, där Jason Carter, som jag skrev om igår, kandiderar är det lite uppförsbacke för honom. Sittande guvernören Nathan Deal har en liten ledning.

I Illinois är det också spännande. Demokraten Pat Quinn såg ut att vara på väg mot en hyfsat tydlig seger, men utmanaren Bruce Rauner tog ifatt andra halvan av oktober och var till och med förbi i några mätningar. Men nu leder Quinn igen, dock med liten marginal.

I Colorado och Connecticut är det nästan exakt lika mellan de två partierna.

Fördelningen mellan partierna idag är att republikanerna innehar 29 guvernörsposter och demokraterna 21. Alla är inte upp för omval nu, men det mest sannolika är att republikanerna tappar netto några platser till demokraterna. När det är så jämnt i många race så är det emellertid svårt att göra några säkra prognoser.

Inga kommentarer: