2014-10-31

Representanthuset då?

Allt i valet handlar om senaten, trots att det är representanthuset som varit i centrum av debatten senaste åren. Har alla glömt att USA nästan ställde in betalningarna och att den federala staten stängdes för bara ett år sedan? Det verkar så, för republikanerna ser ut att gå framåt.

Republikanerna får nog behålla klubban.
Det finns inte lika många opinionsmätningar för valen till representanthuset, men de flesta bedömare verkar överens om att republikanerna kommer att gå framåt. En av dessa, Stu Rothenberg, tror på mellan 5 och 12 i nettoförlust för demokraterna.

RealClearPolitics rankar 24 val som toss ups, varav 17 idag tillhör demokraterna och 7 republikanerna. Klart fler möjligheter för republikanerna att vinna demokratiska platser än tvärtom alltså.

Hur kan detta komma sig då, bland annat med tanke på förra årets och tidigare cirkus kring representanthuset?

Det finns säkert flera förklaringar, men jag tror dessa två är avgörande:

1) Gerrymandering. Efter republikanernas stora framgångsval 2010 tog de kontroll över flera guvernörsposter och delstatskongresser och kunde rita om valdistrikten. Det gjorde flera republikanska distrikt mer säkra vinster, och även samma sak med flera demokratiska distrikt. Det är svårare att vinna för en utmanare från det andra partiet.

2) President Obama. Även om republikanerna inte rosat marknaden så har det gått ännu sämre för Obama. Hans approval rating är väldigt låg, knappt över 40 procent tycker han gör ett bra jobb.

Man kan också tillägga att republikanernas senaste år, efter bråket förra året, har varit betydligt lugnare, så de har sannolikt stärkt sina aktier något hos mittenväljare.

Ytterligare en faktor är att det andra mellanårsvalet för en sittande president brukar gå dåligt. The six-year itch, som det kallas.