2014-10-13

Vem tar hem majoriteten i senaten?

Jag har blivit utmanad av Gunnar Sonesson att slå vad om vilket parti som tar hem majoriteten i senaten. Häromdagen skrev jag om läget i senatsvalet och konstaterade att republikanerna är favoriter att ta hem majoriteten, men att från det gå till att sätta äran på spel, det är något annat. 
Sonesson tror på demokraterna. Om jag tror på republikanerna antar jag således vadet. Så här resonerar jag.

Presidentens popularitet
En viktig faktor är presidentens popularitet i väljarkåren. Barack Obama ligger på minus, fler tycker han gör ett dåligt jobb än ett bra, men siffrorna rör sig i rätt riktning. För en månad sedan låg han på minus 12,7 procentenheter, nu på -9,8 procentenheter.

Stödet för hans jobbpolitik har förbättrats något senaste veckorna, kanske som ett resultat av arbetslösheten sjönk under 6 procent, den lägst nivån under hans presidentskap. Även stödet för utrikespolitiken har ökat något sedan bombningarna av IS i Irak har inletts.

Trots detta är president Obama ett sänke för demokraterna i valet, men frågan är om hans kommer fortsätta bli lite mindre impopulär och därmed kan bidra till att rädda någon av kandidaterna som hänger på gärdsgården.

Sakfrågorna
Republikanerna har ett övertag i de frågor som är viktigast för väljarna i detta val.


Räkneövning
Republikanerna har, enligt snittet hos RealClearPolitics, 42 säkra platser (eller ej uppe för omval) plus tre som lutar åt republikanerna; Mississippi, West Virginia och South Dakota. Den senare har dock rört sig i demokratiskt riktning senaste två mätningarna och DSCC pumpar nu in en miljon dollar i tv-reklam där.

Jag tror dock de tre håller för republikanerna. Det ger 45 platser.

Jag tror också republikanerna vinner demokraternas platser i Louisiana och Iowa samt behåller platserna i Kentucky och Georgia. Det ger 49 platser.

Demokraterna behåller platsen i North Carolina. Det ger republikanerna fortsatt 49 platser.

Återstår Kansas, Colorado, Arkansas och Alaska och republikanerna behöver vinna två av dessa för majoritet. De leder i snittet i tre av dessa, varav två (Arkansas och Alaska) med över 4 procentenheter. Pat Roberts i Kansas är den som ligger sämst till, men kan vara på väg ifatt genom ledning i de två senaste mätningarna.

Slutsats
Även om medvinden mojnar något sista veckorna för republikanerna har de tillräcklig säkerhetsmarginal för att klara det. Man kan exempelvis förlora både Kansas och Colorado och ändå klara det. Och snubblar Kay Hagan för demokraterna i North Carolina så kan republikanerna vinna där, och därmed ha råd att förlora ytterligare ett val någon annanstans.

Demokraterna har inte råd med några misstag, allt måste gå deras väg, medan republikanerna har lite större marginaler. Det är inte alls omöjligt för demokraterna, republikanernas majoritet är långt ifrån självskriven, men i en vadslagning är oddsen på republikaneras sida.

Jag antar således Gunnar Sonessons utmaning och tror att republikanerna når majoritet i senaten. Må bäste man vinna!
 

1 kommentar:

Henrik sa...

Det finns ju inget att säga om denna analysen, jag delar den fullt ut. Det man just nu bör komma ihåg är dock att det är ytterst viktigt för demokraterna att minska sina förluster. Varför?

Senatsvalet 2016 har republikanerna 24 platser att försvara, demokraterna 10 och då borde demokraterna kunna ta tillbaka senaten om man bara ligger någon plats back.

Grattis till riksdagsplatsen förresten!