2014-10-16

Blir Romney presidentkandidat igen?

Spekulationerna kring Mitt Romney fortsätter. Hans ställning i partiet just nu är stark, och en del trycker på för att han återigen ska ställa upp i presidentvalet. Kommer han att göra det?

Spekulationerna och viljan att ha honom på valsedeln igen baseras, enligt min mening, på fyra faktorer:

1) Det finns ingen republikansk front-runner. Rand Paul, Chris Christie, Jeb Bush och Paul Ryan ligger alla nästan exakt lika, på 11 procent, i genomsnittet av mätningarna. Rick Perry, Ted Cruz och Marco Rubio är bara ett par-tre procentenheter efter. Scott Walker, Bobby Jindal och Rick Santorum ytterligare ett par procentenheter efter. Det är i dagsläget omöjligt att peka ut en favorit.

2) Romney fick rätt i allt. Det är ju en grov överdrift, men det har blivit en liten snackis i media att saker som Romney blev hånad för i valrörelsen har senare visat sig vara rätt. Han kallade exempelvis Ryssland för USA:s största geopolitiska fiende. På det svarade Obama: "The 1980s are now calling to ask for their foreign policy back."

3) Romney har stöttat vinnare. Washington Post skrev att Romney är bläckfisken Paul i de republikanska primärvalen. Alla kandidater han valde vann. Det var inte för att Romney stödde dem, men det gav ändå honom rollen som kungamakare.

4) Barack Obama har lågt förtroende. Mitt Romneys motståndare 2012 brottas med låga förtroendesiffror hos väljarna och jag tror republikaner drömmer lite och tänker att om Romney ställdes mot Obama nu så skulle han vinna.

Tack och hej.
Så, kommer han att ställa upp? Nej. Han är tillräckligt smart att förstå att tonen mot honom skulle ändras mycket snabbt om han gjorde det igen, och även om det inte finns någon front-runner så finns det flera mycket dugliga kandidater i startfältet. Att slå alla dessa skulle bli väldigt svårt.

Historien talar inte till hans fördel heller. Det är ovanligt att ett parti låter en kandidat som vunnit nomineringen men förlorat valet bli nominerad igen. (Nio gånger har det hänt, varav fyra vann valet på sitt andra försök, den senaste var Richard Nixon.)

Till sist har vi frun, Ann Romney. Hon och Mitt står varandra mycket nära, han gör inte detta utan hennes stöd. Nu säger hon:

“Done. Completely. Not only Mitt and I are done, but the kids are done. Done. Done. Done.”


3 kommentarer:

Tarkovsky sa...

Just Punkt 3 är intressant. Nixon kampanjade i princip bara för de han visste skulle vinna 1966. För att kunna projicera sig själv som en "vinnare".

Sen är det ju mycket "känner igen namnet effekt" på mätningarna. Börjar dock bli dags att samla pengar snart om han är sugen.

Tror det blir en Guvernör som tar nomineringen för Rep hur som, att vara för förknippad med Washington är inte bra om man vill vinna primärvalen just nu.

Jan-Eric Ramberg sa...

Jag såg Romney i Köpenhamn förra månaden. Han var huvudtalare på Presidents' Institutes sammankomst där även Mexicos ex-president och andra högdjur uppträdde. Jag imponerades av Romneys vitalitet och stridslystnad. Han kändes inte om en föredetting och gav vaga svar om en eventuell kandidatur 2016.

Jan-Eric Ramberg

Henrik sa...

Romney har väl också hamnat lite i det här att han inte har något att falla tillbaka på efter sin senaste presidentkandidatur. Om jag förstått saken rätt sitter han i diverse styrelser etc.

Jag tror att han är genuint tacksam över det stöd han fick 2012 och därför blandar sig i lagomt mycket för att hjälpa folk att bli valda och på så sätt skapa sig en informell maktposition.

Skulle han kunna använda den till att köra en ny vända 2016, jag är tveksam även om han förmodligen funderar över det. Han starkaste argument förra valrörelsen kan han inte längre åberopa i primärvalen (att han kan slå demokraten), han har problem med minoriteter och han har hittills mer framstått som en antidemokrat (partiet inte demokrati) än en person med egna idéer.

Han kanske väljer att köra en gång till, men 2012 var hans chans.

Skall man vara rent krass dock kanske han skulle kunna vara en rimlig vicepresidentkandidat?