2014-10-24

Midterm Election Road Trip 2014

Befinner mig nu på plats i USA under lite drygt en vecka. Ska kolla in i huvudsak senats- och guvernörsval i Illinois, Iowa, Kansas, Arkansas och Georgia. Kanske också i Kentucky. Min sjunde raka valrörelse jag är på plats i USA.

Det är väldigt spännande val i samtliga dessa delstater.


I Illinois gick sittande guvernören Pat Quinn in i oktober med en ledning, men utmanaren Bruce Rauner har kommit ifatt och förbi i de senaste mätningarna. Det är emellertid helt jämnt i genomsnittet.

I Iowa är det senatsvalet som är spännande. Där har Joni Ernst tagit ett litet grepp om Bruce Braley, men leder bara med 2,5%.

Sam Brownback är känd sedan presidentvalet 2008, men är sedan 2011 guvernör i Kansas. Hans utmanare, Paul Davis, ger honom verkligen en match och de två turas om att leda i opinionsmätningarna. I snitt leder Brownback med 0,6%.

I Kansas slåss även Pat Roberts för sin överlevnad i senaten. Han utmanas av oberoende kandidaten, Greg Orman, och ligger under med 0,8% i snittet.

Arkansas bjuder också både på guvernörs- och senatsval. I Bill Clintons gamla hemmastat gör Asa Hutchinson och Mike Ross upp om guvernörsjobbet och Tom Cotton och Mark Pryor om senatsplatsen. Det har varit jämnt, men på slutet har de både republikanerna, Hutchinson och Cotton tagit ledningen.

I Georgia är det väldigt intressant. En normalt sätt stark republikansk delstat där det i detta val är helt jämnt. Michelle Nunn har tagit en liten, liten ledning i senatsvalet över David Perdue och i guvernörsvalet är det nästna helt jämnt mellan Jason Carter och Nathan Deal. Republikanen Deal har ett litet övertag med i snitt 1,4%. Carter? Ja, han är barnbarn till USA:s trettionionde president.

Möjligen blir det också en avstickare till Kentucky, där det såg ut att vara kört för Allison Lundergarn Grimes mot republikanske ledaren i senaten, Mitch McConnell. Demokratiska partiet drog till och med tillbaka sina satsningar på tv-reklam där. De är dock tillbaka igen i etern och The Fix spekulerar i varför. McConnell har emellertid en hyfsat stabil ledning på 4,4% i snitt.

Inga kommentarer: