2014-10-25

Läget i senatsvalet

Valdagen är bara en och en halv vecka bort och det är dags att uppdatera oss på läget.

President Obama ger inte demokraterna någon draghjälp. Hans approval rating har vänt neråt igen och försämrats tre procentenheter senaste veckan.

Trots det finns det lite ljuspunkter för demokraterna här och där.

Kay Hagan håller ifrån i North Carolina. Ledningen är liten, 1,6%, och var mer än dubbel så stor i början av oktober men den har legat tämligen stadigt senaste veckan.

I Kansas har Greg Orman (som är oberoende men troligen kommer samarbeta med demokraterna i senaten) återtagit ledningen. Ormans ledning är minimal, 0,8%, men det är oroväckande för Pat Roberts att han inte kommit förbi, trots det gigantiska övertaget han har i tv-reklamskriget.

I Georgia har Michelle Nunn tagit ledningen för första gången. David Perdue har haft en hyfsat stabil ledning kring tre procent, som Nunn började minska i mitten av oktober och nu alltså kommit förbi.

När jag tippade resultatet för två veckor sedan trodde jag på seger för republikanerna i Georgia och Kansas, vilket skulle ge republikanerna 53 platser i senaten. Om dessa faller bort blir det således 51, om de övriga håller för republikanerna, vilket de ser ut att göra just nu. Majoritet, men en hårfin sådan.

Inga kommentarer: