2013-10-01

Ingen vill kompromissa

Ingen vill kompromissa. Därför har nu USA stängt delar av den federala staten. 


Republikanerna valde en stridsfråga (sjukförsäkringsreformen Obamacare) som demokraterna vare sig vill eller egentligen kan kompromissa kring. Frågan har beslutats av kongressen, signerats av presidenten, godkänts av Högsta domstolen och presidenten vars namn den bär blev omvald utan större problem.

Att kompromissa i form av att skjuta upp reformen något år (vilket är vad republikanerna kräver nu) är naturligtvis möjligt rent teoretiskt, men inte slutet på bråket. Nästa gång skulle republikanerna kräva mer eftergifter och hela reformen hotas. Det inser demokraterna och är inte beredda att acceptera. Republikanerna vet att så är fallet.

Från demokraternas håll anser de att deras största chans att vinna nästa mellanårsval, 2014, är en stängning av staten som väljarna skyller republikanerna för (vilket en majoritet gör redan nu). Just nu har republikanerna ett starkt grepp om representanthuset och det skulle krävas en våg för demokraterna i klass med den som svepte in republikanerna till makten 2010 för att ändra på det. En segdragen strid där republikanerna tappar stöd i opinionen kan leda till det.
Därför är inte demokraterna särskilt intresserade av en kompromiss.

Flertalet republikaner har inte heller några incitament att kompromissa. Deras väljare ogillar Obamacare, tycker att staten är alldeles för stor och har skickat dom till Washington för att inte kompromissa. Gör dom det, kompromissar, är risken stor för en utmaning från höger i nästa primärval på hemmaplan. Endast sex republikaner i representanthuset kommer från distrikt som president Obama vann i senaste valet. Alla andra är mer oroande för en utmaning från höger, än den demokratiske motståndaren.

Även om det finns republikaner i representanthuset som är villiga att kompromissa och som inte sitter i helt säkra distrikt om det blåser medvind för demokraterna, så har republikanerna internt bestämt att en majoritet av den egna partigruppen måste stödja ett förslag för att det ska tillåtas en omröstning i kammaren. Alltså kan inte en mindre grupp republikanerna rösta igenom ett förslag tillsammans med demokraterna.

Ingen vill kompromissa och läget är låst med dubbla lås. Jag har svårt att gissa hur detta ska sluta. För någon gång måste det ju göra det.

1 kommentar:

Henrik sa...

Mycket nu handlar ju om vem som "vinner" propagandakampen, jag gissar på att republikanerna får svårt att få ut sitt budskap. Personligen kan jag tycka att detta är dåraktigt av republikanerna och banar väg för att en budget aldrig kan komma att göras så länge huset är delat.

Jag skulle gissa på att man kommer att lösa detta precis när deadlinen för skuldtaket kommer. Ingen vill att den deadlinen skall överskridas.