2013-10-16

Hur ska något gå igenom huset?

Talmannen John Boehner försökte en sista (?) gång att lösa budget- och skuldkrisen i USA, genom att modifiera det förslag som förhandlats fram i senaten. Men omröstningen i representanthuset ställdes in då det inte fanns tillräckligt stöd. Hur ska något gå igenom i huset?

Han håller i klubban, men får han klubba något förslag?
Grundproblemet som Boehner har är att hans representanter är valda i distrikt där väljarna anser att en kompromiss i Washington är ett svek mot de löften som utgavs i valet. Endast ett fåtal av republikanerna är valda i distrikt där president Obama fick en majoritet i valet 2012. Alla andra är alltså mer rädda för att bli utmanade i primärvalet av någon från höger i det egna partiet, än att förlora mot en demokrat.

Jag börjar tro att enda sättet att få något igenom representanthuset är att John Boehner sätter sin talmanspost på spel och släpper fram ett förslag till omröstning som saknar stöd av en majoritet av republikanerna, men som röstas igenom på grund av demokratiska röster och ett mindre antal republikaner. 

Detta sätter hans talmanspost på spel eftersom han lovat att inte släppa fram förslag som inte har stöd i den egna partigruppen. Boehner har fått mycket beröm från Tea Party-politikerna i huset för hur hanterat den nuvarande situationen. Skulle han släppa fram ett förslag som inte har deras stöd kan det mycket väl innebära att han byts ut efter nästa val, eller ännu tidigare.

Men kom ihåg att allting inte är republikanernas fel. Båda partierna har gått utåt kanterna, även om republikanerna gått mer åt höger än demokraterna åt vänster. Det saknas verklig kompromissvilja från båda håll och vi har en president som inte har visat sig duktig i att förhandla med kongressen.

Hur detta ska lösas vet jag inte. För första gången är jag orolig på allvar att det inte kommer fram någon lösning i tid. Troligen röstas senatens förslag igenom, men det är inte någon självklarhet.

Inga kommentarer: