2013-09-11

En försvagad president

Barack Obamas beslut att be kongressen om lov att få genomföra en attack mot Syrien har skadat hans presidentskap, som redan gick knackigt i början av den andra mandatperioden.

Jag tippade att kongressen skulle ge presidenten sitt stöd, även om det skulle bli knappt. Nu kanske vi aldrig får veta, efter utvecklingen där Syrien gått med på att låta internationella inspektörer hålla koll på de kemiska vapnen. Det återstår dock en hel del innan den lösningen är i hamn och John Kerry åker imorgon för att träffa sin ryske motsvarighet, Sergej Lavrov. Men sannolikt hade det blivit ett nej i kongressen, då en majoritet av ledamöterna i representanthuset meddelat att de skulle rösta nej, eller lutande mot nej. Inte heller i senaten såg det särskilt ljust ut.

Omröstningarna är uppskjutna nu, i väntan på den ryska lösningen. Om den blir av så kan Obama rädda ansiktet och dra tillbaka begäran om auktorisation. Men det spelar inte så jättestor roll, hans presidentskap har ändå fått en hård törn. Han hade knappt kunnat samla ihop en majoritet i sitt eget parti, och pratet om att han kört fast kommer intensifieras.

Hans approval rating har haft en mycket negativ utveckling, sedan i maj. Endast 43,5% ger honom godkänt, och en majoritet, 51,1% ger honom underkänt. I slutet av maj låg han netto på plus.

Det går snabbt i Washington. Framgångar i budgetförhandlingarna, exempelvis, kan helt ändra bilden av den andra mandatperioden. Men som det ser ut är det en svagare president som kommer ut ur Syrienaffären.

Inga kommentarer: