2013-05-10

Årets mest bisarra comeback

Mark Sanford skulle bli president. I alla fall presidentkandidat. Han var populär guvernör i South Carolina och omtyckt av i breda kretsar i partiet. Så en dag försvann han. Han är i bergen och vandrar, påstod hans personal, men egentligen visste de inte var han befann sig. Det visade sig att han var i Argentina med sin älskarinna.

Trots offentlig skiljsmässa och dåliga förtroendesiffror satt han kvar tiden som guvernör, men presidentkandidaturen var utesluten.

Alla trodde Mark Sanfords politiska karriär var över - utom Mark Sanford.

Sanford med nya frun.
Efter att Tim Scott utsetts till senaten blev en plats i representanthuset ledig i South Carolinas första distrikt. Det distrikt som Sanford hade representerat innan han blev guvernör. Han såg sin chans och lanserade sin kandidatur.

Sanford pudlade rejält, erkände sitt misstag och bad om förlåtelse. Han vann primärvalet och blev republikanernas kandidat. Det såg ganska lovande ut.

Så slog bomben ner. Hans f.d. fru anmälde honom för olaga intrång i hennes hus. Han påstod att han varit där för att titta på Super Bowl med sonen, men ändrade berättelsen ett par gånger. Republikanernas kampanjkommitté drog sig ur och Sanford föll kraftigt i opinionsmätningarna.

Demokraterna langade in ännu mer pengar och kom att satsa fyra gånger så mycket som Sanford i valet.

Trots detta lyckades Sanford vinna. Han gick till attack mot motståndaren Elizabeth Colbert Busch och gjorde valet nationellt. En röst på Colbert Busch var en röst på Nancy Pelosi och demokraterna i Washington. Vid ett tillfälle hade Sanford en debatt med Pelosi i form av pappdocka. Det förlöjligades i media - men budskapet gick fram.

Det räddade honom. South Carolinas första distrikt är nämligen starkt republikanskt. John McCain vann där med 56% och Mitt Romney med 58%. Mark Sanford fick 54%.

Årets mest bisarra comeback är ett faktum.

Inga kommentarer: