2013-04-30

När började Södern rösta republikanskt?

"We have lost the South for a generation", sägs det att Lyndon B Johnson sa efter att signerat 1964 års Civil Rights Act, den som gav ökade rättigheter till svarta amerikaner. Bilden att det var då Södern slutade rösta på demokraterna och gick över till republikanerna har etsat sig fast. Det är fel, menar Sean Trende.Södern hade under lång tid fullständigt dominerats av demokraterna, men det hade gradvis börjat ändras under 1900-talet. Under 30- och 40-talet gjorde Franklin D. Roosevelt sämre och sämre ifrån sig i valen i söder. 1944 fick republikanerna ungefär en fjärdedel av rösterna där.

Det stora skiftet kom 1952. Då plockade Dwight Eisenhower hem 48% i Södern. 1956 blev han den förste republikanske presidentkandidat sedan president Lincoln avskaffade slaveriet som slog demokraten där. Trenden fortsatte sedan under 60-talet och framåt.

Kan då detta i huvudsak kopplas till de ökade rättigheterna för svarta, som bland annat LBJ drev igenom? Inte i huvudsak, menar Trende. Eisenhower drev på för de mindre lagförslag som kom genom kongressen på 50-talet och han använde militären för att driva igenom integreringen av svarta och vita elever på Little Rock Central High School.

I huvudsak, menar Trende, var det den ekonomiska utvecklingen i Södern som ökade republikanernas röstandel. Folk blev helt enkelt rikare och började då rösta republikanskt. Medborgarrättsrörelsen och andra faktorer saknar såklart inte betydelse, tvärtom, men den gängse bilden av utvecklingen i Södern stämmer inte, menar han.

Läs gärna hela hans artikel hos RealClearPolitics.

1 kommentar:

Ronie Berggren sa...

Tack för tipset. Det verkar gå en trend bland dagens svenska USA-författare/journalister, att koppla allt som sker bland dagens republikaner till en röd rasistisk tråd. En beskrivning av saken jag inte håller med om. Således väldigt intressant med Trendes artikel. Tack.