2013-03-13

En ny Obama?

Barack Obama testar en ny taktik: Nära samarbete med både vänner och fiender i kongressen. 

Han har under sina första år som president gärna hållit kongressen på armlängds avstånd. Visserligen förhandlat en del med republikanerna, men ändå fått en del kritik för att han inte försöker skapa personliga relationer som gör samarbete enklare.

Den senaste veckan har han ätit middag med ett drygt dussin republikanska senatorer, ätit lunch med Paul Ryan och denna vecka spenderar han inte mindre än tre dagar på Capitol Hill där han ska träffa så gott som samtliga 435 lagstiftare i olika konstellationer.

John McCain efter middagen med presidenten.

Vi har ett antal gånger sett hur det är Joe Biden som har största framgångar i kontakterna på Capitol Hill. Många har menat att det beror på skillnaden i personlighet. Biden har funnits i senaten sedan 70-talet och är en sån person som bygger upp vänskapsband både inom och utanför partiet. Andra politiker vet var de har honom, och har lätt att komma överens med honom.

Så länge som Biden skötte förhandlingarna om att höja lånetaket 2011 gick det ganska bra och det var han som förhandlade fram skattehöjningen vid årsskiftet tillsammans med republikanernas ledare i senaten, Mitch McConnell.

Barack Obama försöker nu komma bort från de hårda förhandlingarna med det republikanska ledarskapet i kongressen och istället rikta sig direkt till det han kallar "the common sense-caucus". Han har annars hittills efter valet istället fortsatt en stenhård kampanj med tuff retorik mot republikanerna.

Om detta är en långsiktig förändring, en kortsiktig taktik eller bara en del i kampanjen där målet är att själv framstå som samarbetsvilliga återstår såklart att se.

Inga kommentarer: